Πανικός για τις μεταβιβάσεις ακινήτων!

Πανικό για άρον-άρον μεταβιβάσεις ακινήτων θα προκαλέσουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Από: sofokleousin.gr

Καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες έως και 50% σε σχέση με τις ισχύουσες, όσοι ιδιοκτήτες είχαν προγραμματίσει κάποια μεταβίβαση, θα την επισπεύσουν, πριν ισχύσουν οι νέες τιμές, που θα εκτοξεύσουν τη φορολογία μεταβίβασης στα ύψη.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, πλην όμως θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, γεγονός που θα σημάνει ουρές στα συμβολαιογραφεία.

Έτσι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ή οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν ένα εξάμηνο περιθώριο, για να μετρήσουν το όφελος από και άμεση μεταβίβαση, πριν το τέλος του 2021 ή το κόστος εάν προβούν στη συναλλαγή μετά την 1η-1-2022.

Είναι σαφές ότι ένα ακίνητο που έχει αντικειμενική αξία σήμερα 500 ευρώ ανά τ.μ. η οποία αυξάνεται σε 650 ευρώ ανά τ.μ. από την 1η-1-2022, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση εντός του 2021, γιατί διαφορετικά, το 2022, θα καταβάλουν αυξημένο ΦΜΑ.

Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία μειωθεί, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να περιμένουν το 2022, ώστε να πληρώσουν λιγότερο φόρο μεταβίβασης, ενώ εάν παραμείνει αμετάβλητη, δεν έχουν κανένα λόγο βιασύνης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι σε ορισμένες περιοχές ίσως μειωθούν οι τιμές εφορίας των ακινήτων, αλλά αυτές θα είναι ελάχιστες. Αντίθετα, στις περισσότερες περιοχές θα αυξηθούν και μάλιστα σημαντικά.

Όπως έχει γράψει το Σin, με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών είναι έως και πάνω από το 50% σε ορισμένες περιοχές

Πρόκειται για ζώνες που είναι στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και φυσικά στα νησιά.

Ο λόγος της έκρηξη των τιμών είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, οι οποίες τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αυξήσει αισθητά τις τιμές των ενοικίων και, φυσικά, των ακινήτων.

Επίσης, οι δείκτες τιμών των ακινήτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 (έτος της τελευταίας αύξησης των αντικειμενικών αξιών), οι ανατιμήσεις των κατοικιών στην Αθήνα, ξεπερνούν το 26%, στη Θεσσαλονίκη το 16% και το 17% συνολικά στις αστικές περιοχές της χώρας.

Και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται πως για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου είναι υποχρεωτική η έκδοση και η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, το οποίο βεβαιώνει ότι έχει καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, για τα προηγούμενα έτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail