Σημαντική εξέλιξη στο Πολεμικό Ναυτικό: Απεστάλη στους Ολλανδούς επιστολή ενδιαφέροντος για τις φρεγάτες τύπου «Μ»

Εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου Sea Sparrow από φρεγάτα τύπου S του Ελληνικού στόλου, που έγινε νότια της Κρήτης πριν από μια εβδομάδα στο πλαίσιο της άσκησης Λόγχη. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Τον δρόμο για το Άμστερνταμ πήρε εδώ και λίγα 24ωρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επιστολή από το Πολεμικό Ναυτικό, με την οποία εκδηλώνεται το ενδιαφέρον της Ελλάδας να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις φρεγάτες τύπου «Μ» αλλά και το πότε θα τεθούν εκτός υπηρεσίας από το Ολλανδικό Ναυτικό.

Από: hellasjournal.com

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει το πράσινο φως στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να προχωρήσει στο επόμενο διερευνητικό βήμα, αρχικά για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες που μπορούν να ενισχύσουν άμεσα την αποτρεπτική δύναμη του Ελληνικού στόλου.

Οι φρεγάτες «Μ» των Ολλανδών είναι πολύ κοντά στα Ελληνικά δεδομένα καθώς πρόκειται για την επόμενη γενιά των φρεγατών «S», με τις οποίες καθημερινά το ΠΝ επιχειρεί στο Αιγαίο ή όπου αλλού απαιτηθεί.

  • Οι Επιτελείς στη Λεωφ. Μεσογείων αλλά και στον Στόλο δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους και για εκείνες του Βελγικού Ναυτικού, αλλά αυτό όπως επισημαίνεται θα ‘ρθει σε δεύτερο χρόνο διότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις Ολλανδικές μεταχειρισμένες φρεγάτες. Στην επιστολή το Πολεμικό Ναυτικό ζητά να μάθει τους χρόνους παράδοσης, το κόστος κάθε πλοίου κι όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για τον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης, αλλά πρώτα απ’ όλα εκείνο που «καίει» είναι, το πότε μπορούν ν’ αποδεσμευτούν στην Ελλάδα!

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό για κάθε πρόταση που αφορά τα πλοία ενδιάμεσης λύσης έχει ζητήσει από τα κράτη όλα τα στοιχεία που πρέπει οι Αξιωματικοί να επεξεργαστούν, ενώ ναυτικό κλιμάκιο έχει ταξιδέψει σε Γαλλία και Ολλανδία για να κάνει αυτοψία στα πλοία που προτείνονται.

Στο ρεπορτάζ μας εδώ και περίπου 10 ημέρες είχαμε επισημάνει πως το Πολεμικό Ναυτικό θα ξεκινούσε αυτή τη νέα προσπάθεια προσέγγισης των Ολλανδών για τις μεταχειρισμένες φρεγάτες που διαθέτουν και που οι ίδιοι έχουν προτείνει μαζί με άλλες μονάδες ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, εφόσον όμως η Ελληνική επιλογή για τις νέες φρεγάτες είναι οι Ολλανδικές SIGMA.

Οι Ολλανδοί έχουν το δικό τους πρόγραμμα παροπλισμού πολεμικών πλοίων κι αυτό συνδέεται άρρηκτα με πρόγραμμα κατασκευής νέων μονάδων επιφάνειας.

 

  • Στην περίπτωση που η τελική απόφαση της κυβέρνησης και του Επιτελείου δείξει τις Ολλανδικές SIGMA, τότε οι φρεγάτες «Μ» είναι πιο εύκολο να περάσουν με πολύ πιο απλές διαδικασίες στο Πολεμικό Ναυτικό.

Και όσο το τοπίο παραμένει θολό και απόφαση δεν λαμβάνεται ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες, δεν αποκλείεται και οι Ολλανδοί να παίξουν τις καθυστερήσεις και οι «Μ» να κρατηθούν ως ένας συνδετικός κρίκος κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις μετέπειτα συναντήσεις με το Ελληνικό Επιτελείο.

Υπενθυμίζουμε πως οι Ολλανδοί έχουν ανακοινώσει ότι λόγω του προβλήματος στελέχωσης που έχουν στο Πολεμικό Ναυτικό τους, η μια εκ των δυο «Μ», έχει δέσει στο ναύσταθμο.

Στον αντίποδα, δηλαδή σ’ ότι αφορά τη συνεχιζόμενη ναυμαχία των εταιριών, στον ανταγωνισμό πλέον έχουν τοποθετηθεί όπως σημειώνουν πηγές μας κι άλλα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα χρηματοδοτικά πακέτα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται προσφορές που μεταφέρουν την έναρξη πληρωμών αρκετά χρόνια μετά από τη συμφωνία και την έναρξη της ναυπήγησης.

Όλοι οι «μνηστήρες» από την Γαλλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Ολλανδία, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Πολεμικό Ναυτικό, αναλύοντας περαιτέρω τα επιχειρησιακά δεδομένα των προτεινόμενων πλοίων, αλλά και τα θέματα κόστους για το κάθε σύστημα ξεχωριστά, τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και βεβαίως τον χρόνο παράδοσης του πρώτου νέου πλοίου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail