Νέα ανησυχία για τη Μόσχα: Το Σουδάν επανεξετάζει τη συμφωνία για την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης

Freepen.gr - Το Σουδάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επανεξετάσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή ναυτικής βάσης.

Την 1η Ιουνίου, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, Muhammad Osman al-Hussein σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Blue Nile, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με την κατασκευή της ναυτικής βάσης θα επανεξεταστεί επειδή ορισμένες διατάξεις του εγγράφου θα μπορούσαν να βλάψουν την ασφάλεια του κράτους.

    «Βρισκόμαστε στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της πρώην κυβέρνησης του Σουδάν και της Ρωσίας σχετικά με ένα ρωσικό στρατιωτικό σχέδιο στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν. Η συμφωνία μπορεί να συνεχιστεί εάν βρούμε οφέλη και κέρδη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Mohammed Usman al-Hussein.

Η συμφωνία υπογράφηκε από το προηγούμενο καθεστώς του Omar al-Bashir, αλλά δεν επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο, όπως απαιτείται για την έγκριση διεθνών συνθηκών, σημειώνει το southfront.org.

"Επομένως, ενώ δεν είμαστε νομικά δεσμευμένοι, έχουμε την ευκαιρία να τροποποιήσουμε τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία στην Ερυθρά Θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του Σουδάν" σχολίασε ο Mohammed Osman Al-Hussein.

Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα δώσουν θετικό αποτέλεσμα εάν ληφθούν υπόψη τα οφέλη και των δύο πλευρών, χωρίς να διακυβευθεί η ασφάλεια του Σουδάν.

Σε απάντηση, αξιωματούχοι της Μόσχας ισχυρίστηκαν ότι μελετούσαν την απόφαση του Σουδάν να αναθεωρήσει τη συμφωνία. Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στις 31 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι το Κρεμλίνο είχε δει τις ειδήσεις για την απόφαση του Σουδάν και πως «θα αντιμετώπιζε αυτό το ζήτημα» μέσω «διαρκούς επαφής» με Σουδανούς αξιωματούχους.

Οι παρατηρήσεις του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν ακολούθησαν αναφορές αραβικών μέσων ενημέρωσης τον Απρίλιο ότι το Σουδάν είχε παγώσει τη συμφωνία ναυτικής βάσης. Τελικά αποδείχθηκαν φήμες, καθώς η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Χαρτούμ είπε πως δεν είχε ενημερωθεί για μια τέτοια απόφαση.

Η συμφωνία για την ίδρυση κέντρου logistics για το ρωσικό ναυτικό στο έδαφος του Σουδάν υπεγράφη στις 23 Ιουλίου 2019 στο Χαρτούμ και την 1η Δεκεμβρίου 2020 στη Μόσχα. Το έγγραφο καθόρισε τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, πολεμικών πλοίων και άλλου ναυτικού εξοπλισμού στην πόλη Port Sudan.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μέγιστος αριθμός προσωπικού του ναυτικού σταθμού, του οποίου η εργασία εκτελείται από τις δυνάμεις και τα μέσα της ρωσικής πλευράς, δεν θα υπερβαίνει τα 300 άτομα. Επίσης έως και τέσσερα ρωσικά πλοία θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στη βάση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail