Ποιος θα είχε την ευθύνη αν χθες το βράδυ χτυπούσε το παιδί στη Μεσογείων;

PublicDomainPictures / pixabay
Οδηγώντας από τα 18 μου χρόνια το μόνο πράγμα που έμαθα στα σίγουρα είναι ότι καθημερινά στους δρόμους μπορεί να δεις το οτιδήποτε και πως δεν επάρκει να προσέχεις μόνο εσύ, χρειάζεται να προσέχουν κι οι άλλοι ή να προσπαθείς να προβλέψεις τα λάθη τους.

Του Στρατή Μαζίδη

Χθες το βράδυ οδηγούσα στη μεσαία λωρίδα στη λεωφόρο Μεσογείων για να πάω μέχρι το βενζινάδικο,  και παρατηρώ ένα-δύο δρόμους πριν τα φανάρια της κεντρικής Πλατείας στην Αγία Παρασκευή, ένα παιδί πιθανότατα ηλικίας μαθητή γυμνασίου, να κινείται με το ποδήλατό του ανάποδα στη δεξιά λωρίδα της ανόδου. Επιπλέον το ποδήλατο που εκινείτο νύχτα στο δρόμο καθώς ήταν περίπου 22:00, δε διέθετε κάποιο μικρό φως ή τα διακριτικά που αντανακλούν στο σκοτάδι. Το παιδί ευτυχώς έστριψε μετά σε ένα δρόμο προς τα πάνω κινούμενο χωρίς να φαίνεται σε ένα τοπικό δρόμο χωρίς επαρκή φωτισμό.

Σε πολύ απλά ελληνικά δηλαδή αν κάποιος έβγαινε από κάποιο κάθετο δρόμο στη Μεσογείων ή ήθελε να στρίψει πάνω αριστερά, θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη που προφανώς δε θα περίμενε, αλλά θα είχε κλάσματα δευτερολέπτου ώστε να αντιδράσει σωστά.

Και εδώ αναρωτήθηκα. Αν, ο μη γένοιτο, συνέβαινε κάτι ποιος θα είχε την ευθύνη; Θα έφταιγε ο οδηγός που δεν μπόρεσε να συμπεριφερθεί ως Θεός;  Θα είχε ευθύνη το ίδιο το παιδί που δεν προσέχει τα στοιχειώδη; Οι γονείς του οι οποίοι δεν απέτρεψαν τον ενδεχόμενο να κινείται με το ποδήλατο του κατά έναν τέτοιο επικίνδυνο τρόπο και μάλιστα σε ένα δρόμο του οποίου ο φωτισμός δεν είμαι και ο καλύτερος που θα μπορούσε να έχει; Η πολιτεία που πήζει τα παιδιά στα σχολεία αλλά εξακολουθούν να βγαίνουν αμόρφωτα κι ας παίρνουν 20αρια;

Σε κάθε περίπτωση ενδεχομένως θα ήταν σοφό και χρήσιμο η κυκλοφοριακή αγωγή να μπει επιτέλους στα σχολεία. Δεν είναι θέμα μόδας ή του συρμού της εποχής αλλά αναγκαιότητας για να μην υπάρχουν τραγωδίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Το χειρότερο χθες είναι ότι ο μόνος που προβληματίστηκε από όλη αυτή την εικόνα ήμουν μάλλον εγώ και σίγουρα όχι το παιδί που δεν αντελήφθη τον κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε τον εαυτό του και τους άλλους αλλά ούτε και οι γονείς του που προφανώς θα ήταν αμέριμνοι στο σπίτι τους.

Επίσης θα ήταν συνετό με κάθε αγορά ποδηλάτου να μοιράζεται στον αγοραστή και ένα εύληπτο έντυπο που θα τον ενημερώνει για τους κινδύνους της κυκλοφορίας στους δρόμους αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει ένας ποδηλάτης, τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει.

Απλά πράγματα για να αποφεύγουμε τα πολύ δύσκολα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail