Ζευγάρι Χριστιανών στο Πακιστάν απαλλάχθηκε ενώ περίμενε τη σειρά του για εκτέλεση!

Freepen.gr - Το International Christian Concern (ICC) έμαθε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρη έχει απαλλάξει τον Shafqat Emmanuel και τη σύζυγό του Shagufta Kausar, δύο χριστιανούς που καταδικάστηκαν σε θάνατο σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν. Οι αθωώσεις τερμάτισαν έναν σχεδόν οκταετή νομικό αγώνα που έβλεπε το χριστιανικό ζευγάρι να φυλακίζεται χωριστά με την ποινή θανάτου.

Στις 3 Ιουνίου, ο δικαστής Syed Shehbaz Rizvi και ο δικαστής Anwar-ul-Haq του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λαχόρης αθώωσαν τους Shafqat και Shagufta μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια φυλάκισης για φερόμενη διάπραξη βλασφημίας μέσω μηνύματος κειμένου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αποδόθηκε δικαιοσύνη σε αυτό το ζευγάρι», δήλωσε ο Saif-ul-Malook, δικηγόρος του ζευγαριού, στο ICC μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Στις 18 Ιουνίου 2013, ο Μουχάμαντ Χουσεΐν, ένας μουσουλμάνος κληρικός σε ένα τζαμί στη Γκότζρα, έλαβε βλασφημικά μηνύματα κειμένου από έναν αριθμό τηλεφώνου που φέρεται να είχε εγγραφεί στη Shagufta. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Hussein έδειξε αυτά τα γραπτά μηνύματα στον δικηγόρο του, Anwar Mansoor Goraya, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αργότερα έλαβε περαιτέρω βλασφημικά μηνύματα από τη Shagufta, γραμμένα στα αγγλικά.

Στις 21 Ιουλίου 2013, οι Shagufta και Shafqat συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για βλασφημία σύμφωνα με τις Ενότητες 295-B και 295-C του Ποινικού Κώδικα του Πακιστάν. Ο Shafqat ισχυρίζεται ότι η αστυνομία της πόλης Gojra τον βασάνισε μπροστά στη γυναίκα και τα παιδιά του για να αποσπάσει ψευδή ομολογία του.

Το χριστιανικό ζευγάρι ισχυρίζεται ότι η κατηγορία του Hussain οφείλεται σε μια μικρή διαμάχη μεταξύ των παιδιών του ζευγαριού και των γειτόνων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε έξι μήνες πριν από την κατηγορία. Η Shagufta ισχυρίζεται ότι ο Hussain συνωμότησε με έναν φίλο του για να κλέψει την Εθνική της Ταυτότητα και τη χρησιμοποίησε για να αγοράσει μια κάρτα SIM στο όνομά της. Χρησιμοποιώντας αυτήν την κάρτα SIM, ο Hussein έστειλε βλασφημικά μηνύματα κειμένου στον εαυτό του.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της έρευνας, λίγα στοιχεία παρουσιάστηκαν εναντίον του χριστιανικού ζευγαριού. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να ανακτήσει την κάρτα SIM ή το τηλέφωνο που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Shagufta για να στείλει τα βλασφημικά μηνύματα κειμένου. Τα βλασφημικά μηνύματα γράφτηκαν επίσης στα αγγλικά, μια γλώσσα που ούτε η Shagufta ούτε ο Shafqat μιλούν.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, το Συνεδριακό Δικαστήριο της Toba Tek Singh καταδίκασε τόσο τον Shagufta όσο και τον Shafqat σε θάνατο στις 4 Απριλίου 2014. Από το 2014, το ζευγάρι φυλακίστηκε χωριστά με τον Shafqat στην Επαρχιακή Φυλακή του Faisal και τη Shagufta στη φυλακή του Multan. Στη φυλακή, η υγεία του Shafqat επιδεινώθηκε γρήγορα λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης για τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη που υπέστη το 2004.

«Είναι μια ψεύτικη υπόθεση», δήλωσε πρόσφατα ο Malook στο Union of Catholic Asian News. «Όλοι οι δικαστές φοβούνται. Κανείς δεν θέλει να ακούσει την υπόθεσή τους και συνεχίζει να την πετάει ο ένας στον άλλο».

«Ένας δικαστής της συνόδου που επισκέφθηκε τη φυλακή του Faisal χαρακτήρισε τον Shafqat ως απελπιστική υπόθεση», συνέχισε ο Malook. «Αυτό σημαίνει ότι το να είσαι χριστιανός και κατηγορούμενος για βλασφημία αρκεί από μόνος του για το μίσος από την αστυνομία, τους δικαστές, τους δικηγόρους και τη γενική κοινωνία. Αφέθηκαν για να πεθάνουν».

Στο Πακιστάν, οι ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία είναι συχνές και συχνά υποκινούνται από προσωπικές βεντέτες ή θρησκευτικό μίσος. Οι κατηγορίες είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις και έχουν τη δυνατότητα να πυροδοτήσουν λιντσαρίσματα, μαζικές δολοφονίες και μαζικές διαμαρτυρίες.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ICC, William Stark, δήλωσε: «Εδώ στο International Christian Concern είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τον Shafqat και τον Shagufta να απαλλάσσονται επιτέλους μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια στη φυλακή. Είναι υπέροχο να βλέπουμε μια τέτοια παρατεταμένη υπόθεση βλασφημίας να επιλύεται δίκαια. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθιά για την ασφάλεια του χριστιανικού ζευγαριού και της οικογένειάς τους. Οι εξτρεμιστές στο Πακιστάν είναι γνωστό ότι στοχεύουν άτομα που κατηγορούνται για θρησκευτικά εγκλήματα, όπως η βλασφημία, ακόμη και μετά την απαλλαγή τους. Η κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας του Πακιστάν πρέπει να περιοριστεί και οι ψευδείς ισχυρισμοί πρέπει να ξεριζωθούν και να τιμωρηθούν. Πολύ συχνά αυτοί οι νόμοι υπήρξαν εργαλείο στα χέρια των εξτρεμιστών που επιδιώκουν να πυροδοτήσουν θρησκευτικά κίνητρα βίας κατά των μειονοτήτων. Χωρίς μεταρρύθμιση, οι θρησκευτικές μειονότητες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία και τη βία που συχνά συνοδεύει αυτές τις κατηγορίες».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail