Το γιγαντιαίο υποβρύχιο της Ρωσίας Belgorod σαλπάρει για πρώτη φορά

Freepen.gr - Το τελευταίο υποβρύχιο «Ειδικής Αποστολής» του Ρωσικού Ναυτικού, το K-329 Belgorod, μπήξε στη θάλασσα για πρώτη φορά. Οι πηγές ανοιχτού κώδικα που βλέπει το Naval News δείχνει ότι το υποβρύχιο έφυγε από το Severodvinsk στις 25 Ιουνίου 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει την έναρξη θαλάσσιων δοκιμών που είναι κρίσιμες για την παράδοση του νέου σκάφους στο ρωσικό ναυτικό.

Αν και δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομερείς προδιαγραφές, είναι σαφές ότι το Belgorod είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε εδώ και 30 χρόνια.

Το υποβρύχιο καθελκύστηκε στις 23 Απριλίου 2019 στο Severodvinsk. Από τότε έχει αγκυροβολήσει στην προκυμαία εκεί που έχουν ολοκληρωθεί η κατασκευή και δοκιμαστεί τα συστήματά του. Το πλοίο έφυγε για πρώτη φορά στις 25 Απριλίου. Ωστόσο, αντί να κατευθυνθεί προς τη θάλασσα, φορτώθηκε στην πλωτή αποβάθρα και μεταφέρθηκε πίσω στην αίθουσα κατασκευής όπου ναυπηγήθηκε. Μέχρι τις 7 Μαΐου, όταν ένα νέο υποβρύχιο, το Kazan, είχε τεθεί σε υπηρεσία, οι προετοιμασίες για να φέρουν πίσω το Belgorod ήταν ορατές.

Δύο ρόλοι σε ένα υποβρύχιο

Το Belgorod κι ο επιδιωκόμενος σκοπός που παρουσιάζει στους δυτικούς αναλυτές ένα αίνιγμα. Θα συνδυάσει δύο φαινομενικά αντιφατικούς ρόλους.

Το πρώτο είναι ως υποβρύχιο υποδοχής (mothership) για πυρηνικά υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια. Αυτά μπορούν να εργαστούν σε καλώδια και άλλα αντικείμενα στον πυθμένα της θάλασσας. Η ανησυχία στο ΝΑΤΟ είναι ότι αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου που συνδέουν δυτικές χώρες. Αυτό ονομάζεται «ειδική αποστολή» στη ναυτική γλώσσα.

Ο δεύτερος ρόλος είναι αυτός της πυρηνικής επίθεσης και αποτροπής. Γι 'αυτό θα είναι οπλισμένο με έξι τορπίλες «2м39 Ποσειδών». Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων που δε διαθέτει κανένα άλλο ναυτικό. Έχουν περιγραφεί ως "διηπειρωτικές πυρηνικές αυτόνομες τορπίλες πυρηνικής πρόωσης (Intercontinental Nuclear-Powered Nuclear-Armed Autonomous Torpedoes). Με μήκος πάνω από 20 μέτρα (65 πόδια) είναι πραγματικά τεράστια υποβρύχια αεροσκάφη με σχεδόν απεριόριστο εύρος και πυρηνική κεφαλή. Και η αναμενόμενη απόδοση τους (περίπου 70 κόμβοι και βάθος 1.000 μέτρων) σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με υπάρχοντα όπλα.

Αυτοί οι δύο ρόλοι θεωρούνται αντιφατικοί επειδή η εκτέλεση του ενός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον άλλο.

Ωστόσο το Poseidon θα χρειαστεί επίσης λίγα χρόνια για να αναπτυχθεί, οπότε και το Belgorod θα καθυστερήσει ομοίως να επιχειρήσει πραγματικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail