Επίθεση «γοητείας» από τους Βρετανούς – Τι μπορούν να κάνουν οι Arrowhead 140 στα νερά του Αιγαίου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ζήτημα της απόκτησης νέου πλοίου που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Από: newpost.gr

Ήδη οι «μνηστήρες» πραγματοποιούν την τελική αντεπίθεση βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις προτάσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υποψήφιοι δεν προχωρούν μόνο σε βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με τον οπλισμό ή τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων, αλλά αποκαλύπτουν οικονομικές διευκολύνσεις που μπορούν να γίνουν στη χώρα μας ή ακόμα και σε προσφορές που αφορούν τη ναυπήγηση των φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Μετά τους Γάλλους, που δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται το ελληνικό «Πεντάγωνο»,προσφέροντας κάθε φορά και μεγαλύτερο δέλεαρ στο Πολεμικό Ναυτικό για να πει το «ναι» στις πανίσχυρες φρεγάτες Belharra, αλλά και τους Ολλανδούς που κερδίζουν αυτή τη στιγμή της «μάχη» της ενδιάμεσης λύσης με τις type «M», ήρθε η σειρά των Βρετανών για να περάσουν την πύλη του Πενταγώνου.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός εξοπλισμών της Βρετανίας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι Βρετανοί ανέλυσαν την πρότασή τους για τις φρεγάτες Arrowhead 140, την ενδιάμεση λύση που προτείνουν και αφορά τις φρεγάτες Type 23 του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά και την πρότασή τους για ναυπήγηση και των τεσσάρων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η τιμή των Arrowhead 140 είναι πολύ ελκυστική, περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ η μία, με στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου» να επισημαίνουν ότι πρόκειται για εξαιρετικών δυνατοτήτων πλοία και μάλιστα σε ένα οικονομικό πακέτο που συμφέρει τη χώρα μας.

Τι μπορούν να κάνουν οι Arrowhead 140

To Πολεμικό Ναυτικό έχει καταστήσει σαφές ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών (multimission), στα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Arrowhead 140 έχει μέγιστο μήκος 138,7 μέτρα και εκτόπισμα 5.700 τόνων. Επανδρώνεται από τουλάχιστον 100 άτομα με δυνατότητες μέχρι 160.

H συγκεκριμένη φρεγάτα μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 27 - 28 κόμβων, ενώ εξασφαλίζει μεγάλες επιδόσεις αυτονομίας και ανέσεων σε αποστολές μακράς διαρκείας.

Επίσης, τα νέα πλοία είναι δεδομένο πως πρέπει να έχουν αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες. H Arrowhead 140 μπορεί να φέρει 4 Συστήματα Καθέτου Εκτοξεύσεως VLS 41 με σύνολο 32 κελιών βλημάτων επιφανείας – αέρος.

Χαρακτηρίζεται ως φρεγάτα πολλαπλού ρόλου, με τους Άγγλους να ξεκαθαρίζουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν στιςArrowhead 140 όλα εκείνα που θέλει το Ελληνικό Ναυτικό, για την αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail