Οι ΗΠΑ δημιουργούν στρατιωτική δύναμη 400.000 ανδρών για πιθανό πόλεμο με την Κίνα σε Ασία - Ειρηνικό

Άσκηση τριών Nimitz Class Supercarriers Κοντά στην Κορέα (Credit: U.S. Navy)
Freepen.gr - Καθώς η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θεωρεί την αντιμετώπιση της Κίνας ως πρωταρχικής προτεραιότητας θέμα εξωτερικής πολιτικής, έχει αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα και ενέτεινε τις προσπάθειες σε ένα μεγάλο μπλοκ δύναμης για τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή. Ο Αρχηγός της Κεντρικής Διεύθυνσης μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, Igor Kostyukov, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη 400.000 ανδρών για την Ασία-Ειρηνικό για να στοχεύσει την Κίνα. Μιλώντας στη Μόσχα σε συνέδριο για τη διεθνή ασφάλεια στις 23 Ιουνίου, ο Kostyukov δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποδεικνύει πως δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ισότιμο διάλογο και προσπάθησε να τραβήξει την Ινδία σε συμμαχία τύπου ΝΑΤΟ για να κυριαρχήσει στην περιοχή και να απομονώσει τη Ρωσία και την Κίνα.

Δήλωσε σχετικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την εμμονή τους στον στόχο της παγκόσμιας κυριαρχίας, καταδεικνύουν την απροθυμία τους να ξεκινήσουν ισότιμο διάλογο. Τα δογματικά έγγραφα των ΗΠΑ καθιερώνουν τις μεθόδους οικοδόμησης σχέσεων με άλλες χώρες από μια θέση ισχύος», μεταδίδει το militarywatchmagazine.com.

Σύμφωνα με τον Kostyukov, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα στον Ειρηνικό με στόχο να περιορίσει την Κίνα στη νότια και ανατολική Ασία έως το 2024 και θα δημιουργήσει δύο ταξιαρχίες για κυβερνοεπιχειρήσεις έως το 2028. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα έχουν αναπτυχθεί επίσης στην περιοχή έως εκείνη τη στιγμή. Η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2017 και αποτελεί το κύριο σημείο εστίασης των Αμερικανών στρατιωτικών από το 2010, όταν η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Pivot to Asia».

Η Κίνα έχει ξεπεράσει σημαντικά τις ΗΠΑ σε νέες στρατιωτικές εξαγορές από το 2020 και ο αμυντικός της τομέας είναι σε θέση να παρέχει νέους εξοπλισμούς σε ένα μικρό μέρος του κόστους εν μέρει λόγω της πολύ μεγαλύτερης βιομηχανικής βάσης.

Το μαχητικό stealth J-20 της Κίνας, για παράδειγμα, έχει μια έρευνα κόστους ανάπτυξης πριν αρχίσει να υπηρετεί μόλις 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια - ενώ το ελαφρύτερο F-35  των ΗΠΑ που έχει παρόμοια τεχνολογικά χαρακτηριστικά κόστισε περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθεί. Αυτή η ασυμφωνία ανάγκασε τις ΗΠΑ να στηριχθούν στη δημιουργία συνασπισμών για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία ισχύος στην περιοχή που θα ευνοεί τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα. Η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής, ωστόσο, αποδίδει πολύ μεγαλύτερη σημασία στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα από ό,τι με τις ΗΠΑ, και ήταν απρόθυμες να συνάψουν μια αντι-κινεζική εταιρική σχέση παρά τη σημαντική δυτική πίεση. Άλλοι όπως η Καμπότζη, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία είναι πολύ πιο πιθανό να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ, εάν αναγκαστούν να επιλέξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail