Επενδυτική απόβαση των Γάλλων με 2,2 δισ δολάρια στην Αίγυπτο

8moments / pixabay
Freepen.gr - Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire υπέγραψε την Κυριακή συμφωνίες με την Αίγυπτο για επένδυση 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς των δημόσιων μεταφορών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της πιο πυκνοκατοικημένης αραβικής χώρας, γράφει το thearabweekly.com.

Η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει αιγυπτιακά έργα που υλοποιούν γαλλικές εταιρείες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,18 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η πρώτη δόση θα αφορά το γίγαντα των μεταφορών Alstom για να προμηθεύσει 55 υπόγειες αμαξοστοιχίες για τη γραμμή 1 του Cairo Metro, για συνολικά 800 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδοτούνται με δάνειο από το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

Η γραμμή που χρησιμοποιείται από πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες καθημερινά έχει ερειπωμένους συρμούς ηλικίας άνω των τριών δεκαετιών.

Εννέα άλλα έργα περιλαμβάνονται στη διακυβερνητική συμφωνία.

Θα χρηματοδοτηθούν από τον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης (AFD) ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μεταξύ 2021 και 2025.

Με τη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων, η Αίγυπτος έχει γίνει «στρατηγικός οικονομικός εταίρος της Γαλλίας… Είναι η κορυφαία χώρα όσον αφορά τα δάνεια από το Υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Η συνεργασία επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον καθαρισμό των υδάτων και τις δημόσιες μεταφορές, καθώς και τη χρηματοδότηση πανεπιστημίων και δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, δήλωσε ο Le Maire σε δημοσιογράφους στο Κάιρο.

Το Κάιρο, με πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων που φημίζεται για τους δικτυωμένους δρόμους του, πάσχει από μια τρομερή έλλειψη ασφαλών και αποτελεσματικών μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το μετρό έχει τρεις γραμμές που τώρα τελούν σε φάση επέκτασης ενώ τρεις άλλες γραμμές σύνδεσης αναμένεται να κατασκευαστούν.

Η Αίγυπτος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες όπλων της Γαλλία από τότε που ο Πρόεδρος Αμπντελφάτα αλ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία το 2014.

Τον Δεκέμβριο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν απένειμε στο Σίσι τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής, το υψηλότερο βραβείο της χώρας.

Ο Le Maire δήλωσε ότι η Γαλλία επέλεξε να επεκτείνει τις εμπορικές της συναλλαγές με τη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά από την επίσκεψη του Sisi στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

«Η Γαλλία θα αυξήσει ουσιαστικά την άμεση έκθεσή της στην Αίγυπτο, καθιστώντας εαυτή την πρώτη αντισυμβαλλόμενη για κυβερνητικά δάνεια», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail