Η Ρωσία είναι έτοιμη να αποσυνδεθεί από το σύστημα πληρωμών SWIFT

Η Ρωσία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, σε συνέντευξη με την RT.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η αποσύνδεση από το SWIFT ήταν «υποθετική» αυτή τη στιγμή, αλλά καθόλου αδύνατη.

«Η πιθανότητα αποσύνδεσης από το SWIFT εξακολουθεί να θεωρείται υποθετική. Ωστόσο, οι διυπουργικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των οικονομικών ζημιών εάν η πρόσβαση της χώρας μας στα συνήθη διεθνή χρηματοοικονομικά μέσα και μηχανισμούς πληρωμών είναι περιορισμένη. Το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας είναι ένα παράδειγμα τέτοιων εναλλακτικών μέσων. Αυτήν τη στιγμή, συζητούνται οι επιλογές για τη σύζευξή της με ξένους ομολόγους - Ευρωπαϊκό SEPA, Ιράν SEPAM, κινεζικό CUP και CIPS ", είπε.

Η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι αναπτύσσεται συνεργασία μεταξύ του ρωσικού συστήματος πληρωμών «MIR» και ξένων ομολόγων, ιδίως του Κινεζικού UnionPay, του Ιαπωνικού JCB και του διεθνούς Maestro.

Αυτοί οι πάροχοι πληρωμών λειτουργούν τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής εργαλειοθήκης για συναλλαγές πληρωμών και την προώθησή της σε διεθνείς αγορές, καθώς αυτή είναι μια χρονοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία.
«Παράλληλα, η Ρωσία διερευνά ενεργά τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, το δυναμικό της χρήσης τους για την αύξηση της σταθερότητας και της ανεξαρτησίας του εθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μέσων πληρωμής, με τη σαφή κατανόηση ότι το ψηφιακό χρήμα μπορεί στο μέλλον να γίνει το θεμελίωση του επικαιροποιημένου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και των διασυνοριακών διακανονισμών" κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Ο Andrei Krutskikh, Διευθυντής του Υπουργείου Διεθνούς Ασφάλειας Πληροφοριών του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει εάν αποσυνδεθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η Ρωσία προσπαθεί να προωθήσει το σύστημα πληρωμών της Mir από το 2019, με τους Ρώσους νομοθέτες να υποστηρίζουν τη διεθνή χρήση ενός ρωσικού εναλλακτικού συστήματος για το παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να εξαλείψει τον κίνδυνο δυτικών κυρώσεων.

Τότε, η Ρωσία πραγματοποίησε συνομιλίες με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και την Τουρκία σχετικά με την από κοινού χρήση του συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων της Ρωσίας, δήλωσε ο Ανατόλι Αξάκοφ, επικεφαλής της Ρωσικής Τραπεζικής Ένωσης και μιας χρηματοοικονομικής επιτροπής της κάτω βουλής.

Πιο πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία ισοδυναμούσαν με εκφοβισμό σε αυτό το σημείο.

«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Η χρήση του Wanton ή η απειλή της χρήσης μονομερών κυρώσεων στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτική εξουσίας και τον εκφοβισμό», δήλωσε στο Twitter η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χου Τσιουνίνγκ.

Και πρόσθεσε: «Η Κίνα απορρίπτει σθεναρά τέτοια συμπεριφορά».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail