Σάββας Καλεντερίδης: SOS! Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας για τη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Yavuz Kelim Kiran/ Twitter)
Στις 5&6 Μαΐου 2021 ο Τούρκος υφΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο.

Από: infognomonpolitics.gr

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «ιδιωτική», προφανώς για να έχει τη δυνατότητα ο Τούρκος υφΥΠΕΞ να κινείται πιο ελεύθερα και εκτός πρωτοκόλλου και για να ξεπεραστούν οι διπλωματικές «συμπληγάδες» μιας επίσημης επίσκεψης.

Όσον αφορά τους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν να στείλει εσπευσμένα τον υπουργό του στη Θράκη, αυτή μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Πρώτον, για να πάρει η Τουρκία τη «ρεβάνς» από την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα και στα όσα δυσάρεστα για τον Τσαβούσογλου και την Τουρκία διημείφθησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Δεύτερον, για να συσπειρώσει και πάλι η Τουρκία τα ενεργούμενά της στη Θράκη δεδομένου ότι παρατηρούνται φυγόκεντρες τάσεις λόγω:

α. Της εικόνας της αποδυναμωμένης χώρας που παρουσιάζει η Τουρκία διεθνώς, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τον Αραβικό κόσμο και το Ισραήλ

β. Των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης −προβλήματα που έχουν τον αντικατροπτρισμό τους στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης

γ. Της δράσης των κύκλων που σχετίζονται με το δίκτυο Γκιουλέν, που έχουν αρκετά ερείσματα στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

δ. Των σωστών επιλογών που έχει κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ και άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης με την μουσουλμανική μειονότητα, κάτι που εκνευρίζει αφάνταστα την Τουρκία.

Για τους παραπάνω λόγους απέστειλε εσπευσμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ τον Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά προκλητική επίσκεψη.

Οι κακοί οιωνοί της επίσκεψης φάνηκαν από την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο η επίσκεψη γίνεται για το Ραμαζάνι και στο περιθώριο αυτής ο Τούρκος πολιτικός θα συναντιόταν με τους τοπικούς «μουφτήδες», όπως χαρακτήρισε τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, «καθώς και με εκπροσώπους ενώσεων, οργανώσεων και των μελών της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς και μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

Ο Κιράν, συνοδευόμενος από ομάδα Τούρκων διπλωματών, ξεκίνησε την επίσκεψή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου τον υποδέχτηκε ο πρέσβης της Τουρκίας Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έναρξη της επίσκεψης από τη Θεσσαλονίκη; Γιατί η πόλη αυτή έχει εμβληματική σημασία για τους Τούρκους και τους εξισλαμισμένους Εβραίους, τους ντονμέδες, που παίζουν μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στα τουρκικά πράγματα. Γιατί εδώ έζησε ο Μουσταφά Κεμάλ τα παιδικά του χρόνια, γιατί κατάφερε το τουρκικό κράτος, εκμεταλλευόμενο την «αφέλεια» των ελληνικών κυβερνήσεων να πάρει την κυριότητα και να μετατρέψει το σπίτι που φέρεται να έζησε για ένα διάστημα ο σφαγέας των Ελλήνων Κεμάλ, και να το μετατρέψει σε μουσείο και τόπο προσκηνύματος.

Εκτός αυτού, η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει στη Θεσσαλονίκη μια πολυάριθμη «τουρκική» κοινότητα, οργανωμένη από το βαθύ τουρκικό κράτος, ενώ απαιτεί επιπλέον τζαμί και μουσουλμανικό νεκροταφείο, φυσικά όχι για θρησκευτικούς αλλά για έντονα πολιτικούς σκοπούς.

Για το λόγο αυτόν ο Τούρκος αξιωματούχος με την συνοδεία του «περπάτησε» σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, μίλησε για «τουρκική κοινότητα» και κατήγγειλε την Ελλάδα για «πιέσεις» και «περιορισμούς στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των ανθρώπων μας», χωρίς να παραλείψει να εκτοξεύσει συγκεκαλυμμένες απειλές.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:

«Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς λειτουργούς. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Την ίδια μέρα ο Τούκος αξιωματούχος παραχώρησε επιλεκτική συνέντευξη Τύπου σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, όπου είχαν προσκληθεί μόνο οι ανταποκριτές του κρατικού καναλιού TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των τουρκόφωνων ΜΜΕ της Θράκης. Όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ αποκλείστηκαν από αυτόν που κατηγορεί την Ελλάδα για έλλειμμα δημοκρατίας!

Μια συνέντευξη Τύπου, που στην ουσία ήταν διάγγελμα, αφού διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά της ώρας.

Ο Κιράν, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης», απείλησε και πάλι την Ελλάδα λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας! Τόνισε ότι «το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Το αποκορύφωμα του θράσους και της υποκρισίας του Κιράν ήταν όταν −ισχυριζόμενος ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς (λόγω δημογραφικού και όχι εξ αιτίας της Ελλάδας) και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών−, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο!

Από την Κομοτηνή έκανε αναφορά και στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ενδεικτική των αλυτρωτικών σχεδίων της Τουρκίας και για την πόλη αυτή. Ο Κιράν χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος! «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα».

Απαντώντας στις δηλώσεις και αναρτήσεις που έκανε ο Κιράν όσο ήταν στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε τις διαρροές μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες ξεκαθάρισαν ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» και υπογράμμισαν ότι «στο πλαίσιο αυτό (η Ελλάδα) εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Επίσης, τόνισαν ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα, που ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και πρόσθεσαν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Σημειώνεται ότι η απάντηση αυτή είναι από χλιαρή έως απαράδεκτη, αφού δεν έδωσε κανένα αυστηρό μήνυμα και στην ουσία ενθάρρυνε τον Τούρκο υφΥΠΕΞ να συνεχίσει τις αθλιότητές του στη Θράκη, ακόμα και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Και χαρακτηρίζουμε την απάντηση χλιαρή και απαράδεκτη,  γιατί για άλλη μια φορά η Ελλάδα αποφεύγει να κάνει ευθείες αναφορές στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στην Τουρκία, όπου τα 20 εκατομμύρια Κούρδοι δεν έχουν κανένα από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της Θράκης, χωρίς να γίνεται αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, που εξ αιτίας των παραβιάσεων και του σχεδίου εθνοκάθαρσης, από 120 χιλιάδες (Τούρκοι πολίτες και εταμπλίδες) που ήταν το 1923, έμειναν σήμερα μόνο δύο χιλιάδες, ενώ οι μουσουλμάνοι της Θράκης το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές ήταν ευκαιρία να υπενθυμίσουν στον κ. Κιράν και σε κείνους που τον έστειλαν στην Ελλάδα, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου –και του γενοκτονημένου− δεν μιλούν για σχοινί

Το κράτος του, που δήθεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης, είναι υπεύθυνο για τρεις γενοκτονίες, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων και ότι συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές στους Κούρδους του Αφρίν, του Γκιρ Σπι και του Σερεκάνιγιε.

Απαντήστε μια φορά με θάρρος, όπως έκανε σε ένα βαθμό ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Άγκυρα και αποβάλλεται το σύνδρομο του φόβου και του δήθεν καθωσπρεπισμού. Εκτός των άλλων, ίσως νιώσετε και καλύτερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail