Αμερικανικό φιάσκο με τις φρεγάτες MMSC, το παρασκήνιο και 5 επισημάνσεις

LCS1 USS FREEDOM

Αμερικανικό φιάσκο ή απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιλογή για τις νέες φρεγάτες θα γίνει με αμιγώς “πολιτικά- γεωπολιτικά” κριτήρια; Η αμερικανική “νέα πρόταση” που παραδόθηκε χθες στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Αμερικανό πρέσβη μόνο “νέα” δεν είναι. Οι Αμερικανοί της Lockheed Martin δεν έχουν αλλάξει σχεδόν τίποτα απ΄ όσα μέχρι τώρα έχουν προτείνει ώστε να υπάρξει έστω μια δικαιολογία για να εξεταστεί η πρόταση τους.

Από: militaire.gr

Πηγές του ΥΠΕΘΑ εμφανίζονται έκπληκτες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αμερικανική αδιαφορία (;) να προσθέσουν κάτι ή και να αναπροσαρμόσουν την πρόταση για τις φρεγάτες τους οι οποίες βρίσκονται στην τελευταία θέση των προτιμήσεων του ΓΕΝ. Το οποίο θα τις είχε αποκλείσει οριστικά αν δεν υπήρχαν υποστηρικτές στο ΓΕΕΘΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να πέταξαν “λευκή πετσέτα” οι Αμερικανοί; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η επιμονή στην πρόταση που δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του Στόλου αποδίδεται περισσότερο στην πεποίθηση που έχουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει τις φρεγάτες MMSC επικαλούμενη “αμυντικές συμφωνίες”, “αμερικανική στρατιωτική βοήθεια” και άλλα παρόμοια!

Επειδή πιθανότατα δεν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα όσοι θα κληθούν να πάρουν την απόφαση που θα δεσμεύσει τον ελληνικό Στόλο για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια θα πρέπει να προσμετρήσουν:

•Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων η κοινή γνώμη -οι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν 5 δις- είναι κάθετα αντίθετη στην επιλογή των αμερικανικών MMSC! Τα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ έχουν κυκλοφορήσει και είναι γνωστά. Δεν υπάρχουν πλέον μόνο “τηλεοράσεις και εφημερίδες”.
•Πολύ σοβαρές φωνές και πένες έχουν πάρει σαφέστατη θέση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να “παίζει” ,ειδικά αυτή την εποχή με τον εξοπλισμό των ΕΔ και ειδικά του ΠΝ. Το άρθρο-ανάλυση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη που δημοσίευσε το militaire.gr αποδομεί πλήρως τα όποια “γεωπολιτικά κριτήρια” επικαλούνται ορισμένοι.
•Επειδή αρκετοί “πουλάνε” την έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία ως …ασπίδα στην Τουρκία, καλό θα ΄ναι να αποκτήσουν στοιχειώδη έστω επαφή με την πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν βεβαίως: οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν κατακλύσει τη χώρα δεν είναι εδώ για την “προστασία” μας από τους Τούρκους, αλλά για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
•Αν τελικά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αγορά πλοίων από τις ΗΠΑ, μπορεί κάποιος από το ΥΠΕΘΑ ή το Μαξίμου ,γιατί δεν ακούμε και δε διαβάζουμε σχεδόν τίποτα για τη δεύτερη αμερικανική πρόταση που υπάρχει ,την οποία δημοσιοποίησε το Militaire. Πρέπει η Ελλάδα να αγοράσει οπωσδήποτε και από συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία; Γιατί;
•Όπως γράψαμε μέχρι τις 15 Ιουνίου το ΓΕΝ θα υποβάλλει την εισήγηση του στην πολιτική ηγεσία. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι MMSC δεν είναι στις επιλογές του. Ας περιμένουμε λοιπόν την κατάθεση της εισήγησης. Ο πρωθυπουργός λένε οι πληροφορίες έχει πει ότι “δεν χρωστάει σε κανέναν” και άρα θα ακούσει τι λένε οι ναύαρχοι. Ελπίζουμε να ισχύει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail