«Iron Dome»: Αυτό είναι το υπερόπλο του Ισραήλ που αναχαίτισε εκατοντάδες ρουκέτες της Χαμάς

Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ και η αποστολή του είναι να «παρεμβαίνει» σε επιθέσεις στο Ισραήλ από παλαιστινιακά εδάφη και περιοχές του Λιβάνου.
 
Από: newpost.gr

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο Ισραήλ από τη Δευτέρα έως και σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν πέτυχαν τον στόχο τους καθώς ανέλαβε δράση ο «Σιδηρούς Θόλος» («Iron Dome»).

Ο «Σιδηρούς Θόλος» είναι ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ και η αποστολή του είναι να «παρεμβαίνει» σε επιθέσεις στο Ισραήλ από παλαιστινιακά εδάφη και περιοχές του Λιβάνου -που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ.

Το Iron Dome, το οποίο έχει ρόδες, μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN της Ινδονησίας.

Η εντυπωσιακή δράση του υπερόπλου κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντικείμενα όπως πύρινες σφαίρες συγκρούστηκαν μεταξύ τους και «έβαψαν» τον ουρανό κόκκινο.

Η αξία ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και μία μονάδα εκτιμάται ότι μπορεί να προστατεύσει περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι τελικές δοκιμές του είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2010 και έναν χρόνο μετά τέθηκε σε λειτουργία.

Σήμερα, ο «Σιδηρούς Θόλος» παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική άμυνας του Ισραήλ.

Επίσης, αυτό το ισχυρό όπλο μπορεί να ξεχωρίσει πότε μία ρουκέτα απειλεί κατοικημένη περιοχή και πότε όχι.

Από τον Απρίλιο του 2011 έως και τον ίδιο μήνα του 2016, αναχαίτισε πάνω από 1.500 ρουκέτες.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως το Iron Dome εμπόδισε το 85% των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και προβλεπόταν πως στόχευαν πολίτες.

Το Ισραήλ διαθέτει 10 μονάδες Iron Dome. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή ή την Αραβία έχουν δείξει ενδιαφέρον για αγορά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail