Τι σηματοδοτεί τυχόν κλείσιμο της βάσης του Incirlik στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

ΑΡ
Freepen.gr - Η αεροπορική βάση στο Incirlik της Τουρκίας, που χρησιμοποιείται συνήθως από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή, έγινε για άλλη μια φορά το επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, μετά την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων, σε μια κίνηση που απειλεί να περιπλέξει περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Η Τουρκία ενδέχεται να υποστείλει τη σημαία των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση για να διαμαρτυρηθεί για τη δήλωση του Μπάιντεν, έγραψε το Arab News την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την αεροπορική βάση ως «διαπραγματευτικό χαρτί για την Τουρκία εναντίον της Αμερικής».

Η αεροπορική βάση, η οποία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 100 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ήταν στο παρελθόν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ιδίως μετά από μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας από το 2019.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2019 δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική βάση ως απάντηση σε απειλές αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα και ένα ξεχωριστό ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

«Εάν η Τουρκία κλείσει τη βάση, πιθανότατα θα πυροδοτήσει το de facto τέλος των τουρκικών-ΗΠΑ. συμμαχία και θα οδηγήσει την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την Άγκυρα ως περιφερειακό εταίρο», γράφει το Arab News.

Λόγω της θέσης του, το İncirlik είναι η πιο αποτελεσματική και φθηνότερη αεροπορική βάση για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, δήλωσε στο Arab News, ο διευθυντής γραφείου της Άγκυρας του Γερμανικού Fund Marshall, Özgür Ünlühisarcıklıoğlu.

«Επομένως, έχει γίνει ένα σημαντικό χαρτί για την Τουρκία στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά που μπορεί να παιχτεί μόνο μία φορά. Μόλις χρησιμοποιηθεί, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι η σχέση έχει καταστραφεί. Παρά το ότι όλα τα αμοιβαία παράπονα έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο », δήλωσε ο Ünlühisarcıklıoğlu.

Σύμφωνα με τον Karol Wasilewski, αναλυτή στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Βαρσοβίας, η αντίδραση του Ερντογάν στη δήλωση του Μπάιντεν σχετικά με την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων πρέπει να αποτραπεί.

"Δεν μπορεί να αντέξει έναν άλλο αγώνα με τις ΗΠΑ όταν η τουρκική οικονομία είναι τόσο εύθραυστη", δήλωσε ο Wasilewski στο Arab News.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail