Η Σαουδική Αραβία βαίνει σε αποκατάσταση σχέσεων με τη Συρία, μετά 10ετία εχθρότητας

(Επιδιώκει προσέγγιση και με το Ιράν;)

Zero Hedge, 5-5-21

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού


Πολλαπλές διεθνείς πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι ο ισχυρός επικεφαλής της Σαουδικής μυστικής υπηρεσίας μετέβη στην Δαμασκό την Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του σε κίνηση που ερμηνεύεται ως σημαντικό βήμα προόδου προς την ύφεση. Οι δυο χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με την αρχή του πολέμου, το 2011, ιδίως όταν κατέστη σαφές ότι οι Σαουδάραβες αποτελούσαν το βασικό στοιχείο της Δυτικό-συμμαχικής επιχείρησης για την ανατροπή του καθεστώτος στην Συρία, μέσω συγκαλυμμένης υποστήριξης, και με αποστολές οπλισμού, σε στασιαστές και Τζιχαντιστές εναντίον του προέδρου ΄Ασαντ.

Ο στρατηγός Χαλίντ Χιουμαϊντάν, επικεφαλής του Διευθυντηρίου Μυστικών Υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, ηγείται αντιπροσωπείας, η οποία έγινε δεκτή από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Δαμασκό. Σύμφωνα με την Γκάρντιαν η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται για μιαν « αποκατάσταση φυσιολογικών σχέσεων», που αναμένεται να συμβεί με την λήξη της μουσουλμανικής εορτής του Ραμαντάν, την προσεχή εβδομάδα.

Η Γκάρντιαν επικαλείται ανώνυμη Σαουδική πηγή να δηλώνει «σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, αλλά τίποτα δεν εκινείτον». Εξήγησε ότι «Τα γεγονότα αλλάζουν στην περιοχή και αυτό δημιούργησε ένα άνοιγμα.»

«Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδαραβίας και η αντιπροσωπεία έγιναν δεκτοί από τον στρατηγό Αλή Μαμλούκ της Συρίας, αρχιτέκτονα της εξόρμησης για την συντριβή της εξέγερσης στις αρχές της εκδήλωσής της και σημαντικώτερο συνομιλητή των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στην σύρραξη από τον Σεπτέμβριο 2015. Οι Σαουδάραβες έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Δαμασκό το 2012 και απέλασαν τον Σύρο πρεσβευτή από την Ριάντ.

Η είδηση της επαναπροσέγγισης θα συμβάλει να ανακουφίσει την πίεση στην Δαμασκό, που αγωνίζεται αγωνιωδώς να τα φέρει βόλτα οικονομικά, εν μέσω βαρέων και ευρείας κλίμακας αμερικανικών κυρώσεων, άκρατου πληθωρισμού, μιας αμερικανικής κατοχής στα βορειοανατολικά, που την έχει στερήσει από πολύτιμες εσωτερικές ενεργειακές πηγές και μιας αυξανόμενης έλλειψης βασικών εισαγωγών και τροφίμων για τον πληθυσμό της.

Η τωρινή εξέλιξη έρχεται επίσης μαζί με σημαντικές φήμες περί εμμέσων επαφών Σαουδαράβων και Ιρανών για την χαλάρωση της έντασης στις σχέσεις τους και την αποκλιμάκωση των πολέμων δι’ αντιπροσώπων σε χώρες όπως η Υεμένη και το Ιράκ.

Ενδιαφέρον είναι ότι η Γκάρντιαν και άλλα συμβατικά Δυτικά ΜΜΕ παραδέχονται τώρα απροσχημάτιστα τον πόλεμο μέσω εντολοδόχων και τον ανατρεπτικό κυβερνήσεων χαρακτήρα αυτών των πολέμων- τους οποίους επί πολλά χρόνια χαρακτήριζαν ως «λαϊκές εξεγέρσεις» που προέκυψαν από την Αραβική Ανοιξη.

Η εφημερίδα, καθυστερημένα πλέον, γράφει τώρα ότι « πριν δυο χρόνια η Σαουδική Αραβία έπαιζε κεντρικό ρόλο σε ένα σχέδιο ανατροπής του ΄Ασαντ, εξοπλίζοντας εχθρικές σε αυτόν δυνάμεις κοντά στην Δαμασκό και ενθαρρύνοντας λιποταξίες προς την γειτονική Ιορδανία, από όπου η Σαουδική ηγεσία περίμενε από τον Ομπάμα να εξαπολύσει επίθεση μισθοφόρων των ΗΠΑ για την κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας.

Ο Άσαντ βγήκε νικητής, κάτι που ήταν εγγυημένο μετά την επέμβαση της Ρωσίας το 2015 σε υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων, παρά το γεγονός ότι μέγα μέρος της χώρας έχει ερειπωθεί και η οικονομία τώρα πνίγεται στον βρόχο των κυρώσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail