Νέο ράπισμα στην Άγκυρα από τους Αμερικανούς: F-15 της USAFE πάνω από Ελληνικά ακριτικά νησιά

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και πίεση προς την Τουρκία δίνουν οι Αμερικανοί με την παρουσία τους στη χώρα μας και την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά 

Κλιμακώνουν την πίεση προς την Άγκυρα οι Αμερικανοί και ταυτόχρονα δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η παρουσία στη Λάρισα και στην 110 Πτέρυγα Μάχης δώδεκα μαχητικών F-15 από την 493 Μοίρα «Τhe Grim Reapers» με έδρα το Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι ήταν απλά το πρώτο βήμα και η απαρχή για μια ευρύτερη συνεργασία της USAFE με την HAF η οποία όμως καταδεικνύει και την ξεκάθαρη διάθεση της Ουάσιγκτον να στείλει πολλαπλά μηνύματα. Τόσο στήριξης στην Ελλάδα όσο και προειδοποίησης προς την Τουρκία για τις επόμενες κινήσεις της.

Το πρώτο «καμπανάκι» προς την Τουρκία ήρθε με την προσγείωση και παραμονή στη Λάρισα των Αμερικανικών μαχητικών. Για δύο εβδομάδες εκπαιδεύονται μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» κυρίως σε σενάρια αναχαίτισης με τις Πολεμικές Μοίρες της HAF να πετούν σχεδόν σε όλο το FIR Αθηνών σε μικτούς σχηματισμούς με τα F-15C EAGLE και να δοκιμάζουν όλα τα σενάρια εναέριας μάχης.

Πιο ισχυρό όμως αναμένεται να είναι το «χτύπημα» που θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες προς την Άγκυρα όταν ένα άλλο Σμήνος Αμερικανικών μαχητικών F-15 θα προσγειωθεί στη Σούδα και στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Πρόκειται για αεροσκάφη F-15E Strike Eagle από την 492 Squadron «Madhatters» με έδρα επίσης το Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας. Με εξειδίκευση σε αποστολές δίωξης-βομβαρδισμού(Strike) τα Αμερικανικά αεροσκάφη θα εκτελέσουν μαζί με τα Ελληνικά «φτερά» σχετικά σενάρια όχι απλά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Αιγαίο αλλά και σε ακριτικά νησιά. Και μάλιστα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ασκήσεις συνεργασίες κατάδειξης στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα από εξειδικευμένα Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Αμφίβιων Καταδρομέων από ΕΤΕΘ νησιών του Αιγαίου. Αναμένεται δηλαδή να δούμε Αμερικανικά F-15 μαζί με Ελληνικά F-16 να «βουτούν» χαμηλά στο Αρχιπέλαγος να προσεγγίζουν νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Ρόδος και με την καθοδήγηση των άριστα εκπαιδευμένων Ελλήνων JTAC να προχωρούν σε εικονικές προσβολές. Και μόνο η παρουσία των Αμερικανών της USAFE πάνω από ακριτικά νησιά για τα οποία η Άγκυρα κάνει λόγο για αποστρατικοποίηση θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα στην Τουρκία. Και ταυτόχρονα μια ακόμη απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκάθαρα αποφασίσει να στείλει μήνυμα στήριξης στην Αθήνα και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα τελευταία χρόνια τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και οι Έλληνες SOF στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων όπως το ΕΤΑ και η ΖΜΑΚ αλλά και στις Μονάδες Αμφίβιων Καταδρομέων έχουν εκπαιδευτεί εντατικά σε σενάρια κατάδειξης στόχων στο έδαφος και στη θάλασσα με ακρίβεια και υψηλή αποτελεσματικότητα. Αποστολές που απαιτούν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου κάτι που έχουν διαπιστώσει ήδη από πρώτο χέρι οι κορυφαίοι σε JTAC αποστολές Αμερικανοί οι οποίοι έχουν βρεθεί στη χώρα μας.

Τα εξειδικευμένα Στελέχη ουσιαστικά κατευθύνουν τα αεροσκάφη κρούσης ώστε με τα κατάλληλα όπλα να προχωρήσουν σε «χειρουργικά» χτυπήματα σε high value στόχους ακόμα και μέσα σε «εχθρικό» έδαφος. Σχεδόν όλες πλέον οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν Πολεμική Αεροπορία, Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Δυνάμεις γίνεται κατάδειξη στόχων από εκπαιδευμένους JTAC.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail