«Η βάση drones της Τουρκίας στην Κύπρο είναι πρόβλημα, οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν»

Freepen.gr - Η απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά της drones στην αεροπορική βάση Geçitkale στη βόρεια Κύπρο σημαίνει ότι η επιθετικότητα και οι εδαφικές παραβιάσεις της στην περιοχή θα γίνουν σύντομα πολύ χειρότερες, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Interest την Κυριακή.

Ο Ρούμπιν είπε ότι η μετακίνηση των αεροσκαφών στην Κύπρο είναι τόσο απειλητική για τη Δυτική συμμαχία όσο η αγορά της Τουρκίας από πυραύλους αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία το 2019:

"Οι δράσεις UAV της Τουρκίας είναι τόσο επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400"

Οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν ένα αχρησιμοποίητο στρατιωτικό αεροδρόμιο στα κατεχόμενα σε αεροπορική βάση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η βάση θα ανοίξει επίσημα στις 20 Ιουλίου, την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επιτήρηση για τα σκάφη της που διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο με το Geçitkale να χρησιμεύει ως προσωρινή βάση για προσγειώσεις.

«Τα καλά λόγια δεν θα φέρουν ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να καταλάβει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo από ό,τι να κερδίσει», γράφει ο Ρούμπιν.

Η Τουρκία έχει απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια παραβιάζοντας τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Γάζας, σημειώνει ο Ρούμπιν.

Η Ουάσιγκτον επαινεί την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ για να διευκολύνει τους σπασμένους δεσμούς, αλλά τέτοιος έπαινος «πείθει τον Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες και θα υποκύψουν σε περαιτέρω επιθετικότητα», υποστηρίζει ο Ρούμπιν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να σταματήσουν να εξάγουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που βοηθά την Τουρκία να κατασκευάσει τα drones, αναφέρει.

«Πολλά τουρκικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν είτε τεχνολογία αντίστροφης μηχανικής από αμερικανικά drones είτε εισαγόμενα αμερικανικά εξαρτήματα. Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει την περαιτέρω πώληση ή μεταφορά οποιουδήποτε αμερικανικού υπολογιστή ή στρατιωτικών εξαρτημάτων στην Τουρκία» γράφει ο Ρούμπιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail