«Θα επιδιώξουν να περάσουν τους εμβολιασμούς για την COVID-19 ακόμη και στα παιδιά»

Η προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, η επικράτηση των μεταλλάξεων και η χαλαρή στάση των νεότερων οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικίες, εξηγούν η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου και ο βιολόγος Βασίλης Λύκος στο Sputnik.
 
Από: sputniknews.gr - Ιωάννα Κλεφτογιάννη
 
Ήδη από το δεύτερο κύμα πανδημίας, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού είναι οι εικοσάχρονοι, οι τριαντάχρονοι και οι σαραντάχρονοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ασυμπτωματικοί, κάτι το οποίο θέτει σε μέγιστο κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες και τους υπερήλικες, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με αδύναμες υγειονομικές υπηρεσίες. 
 
Σήμερα οι ίδιες ηλικίες (με έμφαση στους 30χρονους) στη Βραζιλία, το Ισραήλ και την Ινδία, συγκαταλέγονται στη μεγαλύτερη ομάδα νοσούντων, χωρίς όμως θανάτους.
 
«Αυτό συμβαίνει καταρχάς γιατί οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εμβολιαστεί, σε μεγάλο ποσοστό. Από την άλλη, αυτό σχετίζεται και με τη βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται γρηγορότερα και με τους νεότερους που διεθνώς δεν προσέχουν και δεν τηρούν να ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας» μας εξηγεί η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, που εκτιμά ότι με τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιακών ομάδων το θέμα θα λήξει.

«Τρελά τα λεφτά αν μπει το εμβόλιο μέσα στα σχολεία»

«Υπάρχουν χώρες που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό από τους 30χρονους, που ωστόσο είναι απίθανο να πεθάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν. Επομένως, καλώς ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς στη χώρα από τους υπερήλικες» συνοψίζει η γνωστή λοιμωξιολόγος, θεωρώντας ότι «θα πρέπει προοδευτικά να εμβολιαστούν και τα παιδιά. Ήδη αυτό δρομολογεί η ΕΕ. Στον Καναδά ανοίγει ο δρόμος του εμβολιασμού για τις ηλικίες 13-16. Αυτό θα συμβεί και στην Ευρώπη» προβλέπει.
 
«Επειδή δεν γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί σε μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργείται ένα εξελικτικό υπόβαθρο στον ιό, ώστε να επικρατήσουν μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο τοξικές και θανατηφόρες. Έτσι έχει προκύψει αυτή η υπερμετάδοση στους νεότερους» επισημαίνει ο βιολόγος και Διδάκτορας Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλης Λύκος, που ωστόσο βλέπει και συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον πανικό που προκαλεί η μεταδοτικότητα στους 30χρονους. 
 
«Θα επιδιώξουν να περάσουν τους εμβολιασμούς για την COVID-19 ακόμη και στα παιδιά. Θα είναι τρελά τα λεφτά αν μπει το εμβόλιο μέσα στα σχολεία» προσθέτει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail