Τι απέμεινε από όλη εκείνη την καταστροφολογία για το Brexit;

Tumisu / pixabay
Σκέφτομαι τώρα όλη εκείνη την καταστροφολογία για το Μπρέξιτ, με την οποία βομβαρδιστήκαμε επί χρόνια. Τι απέμεινε απ' αυτήν; Απέναντι στην πανδημία η Βρετανία αντέδρασε πολύ επιτυχέστερα από τους πρώην εταίρους της στην ΕΕ, οικονομικά οι κραδασμοί υπήρξαν σχετικά ανώδυνοι, η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει ανακτήσει μια πολύτιμη ευελιξία. Και σήμερα οι ψηφοφόροι τα επικρότησαν όλα αυτά χαρίζοντας στον Μπόρις Τζόνσον μια σαρωτική, όπως προαλείφεται, νίκη στις τοπικές εκλογές. Οι Εργατικοί κυριολεκτικά βούλιαξαν, χάνοντας ακόμη και έδρες που κατείχαν από την ίδρυση του κόμματος πλέον του αιώνος! 

Κώστας Κουτσουρέλης

Θρίαμβος και για το (κεντροαριστερό) Σκωτικό Εθνικό Κόμμα που κυνηγά με αξιώσεις την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Εδιμβούργου. Και εδώ το σύνθημα είναι στην ουσία το ίδιο, ας μη γελιόμαστε. Take back control! Όχι στα απρόσωπα υπερεθνικά μορφώματα που διευθύνονται από λομπίστες και γραφειοκράτες, ναι στην τοπική κλίμακα της διακυβέρνησης. Ό,τι ήταν για τους Άγγλους Brexiters οι Βρυξέλλες, είναι για τους Σκώτους το Λονδίνο: η αναλογία, παρότι εκ πρώτης όψεως ειρωνική, είναι προφανής. Κάτι ανάλογο συνέβη άλλωστε πρόσφατα στην Ισπανία, όπου στην Καταλωνία επικράτησαν πλήρως οι (αριστεροί) οπαδοί της Ανεξαρτησίας και στις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης το (δεξιό) Λαϊκό Κόμμα συνέτριψε τους Σοσιαλιστές. Το δείχνει και η επιτυχία των Δανών Σοσιαλδημοκρατών που πρωτοστατούν στα μέτρα κατά της μετανάστευσης, το παραδοσιακό ιδεολογικό πρόσημο δεν πολυπαίζει ρόλο. Αυτό που μετράει είναι η στάση ενός κόμματος απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του καιρού μας.

Θα πει κανείς, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τις εκλογές με μια διεθνιστική ατζέντα. Δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για πραγματική εξαίρεση. Αν οι εκλογές είχαν γίνει τον Μάρτιο, στην απαρχή της πανδημίας, ο Τραμπ θα είχε σαρώσει, αυτό έδειχναν όλες οι μετρήσεις. Αν γίνονταν τώρα, μετά την επιτυχία των εμβολιασμών που σε μεγάλο βαθμό είναι έργο δικό του και όχι του Μπάιντεν, πιθανότατα θα επικρατούσε και πάλι. Οι οιωνοί δείχνουν ότι στα midterms του 2022 οι Ρεπουμπλικανοί θα ανακτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Πάντα στην πολιτική υπάρχει ένας μεγάλος κύκλος που δηλώνει τις μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις κι ένας μικρός συγκυριακός που, για λίγο, μπορεί να πηγαίνει ακόμη και αναπόταμα στο κύριο ρεύμα.

Θα δούμε κι άλλους συγκυριακούς κύκλους προσεχώς, στη Γερμανία το πιθανότερο. Οι βαθύτερες ιστορικές τάσεις όμως δεν είναι συγκυριακές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail