Η Ρωσία σκέπτεται να αυξήσει τον στόλο των υποβρυχίων Borei γιατί...μπορούν τα πάντα

Freepen.gr - Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας Borei Class άρχισαν να αναπτύσσονται στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά λόγω του χάους που ακολούθησε την κατάρρευση της υπερδύναμης, το πρώτο πλοίο τέθηκε σε λειτουργία από το Ναυτικό μόλις το 2013.

Οι τελευταίες παραλλαγές των 24.000 τόνων σκαφών αναπτύσσουν 16 RSM-56 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους (ICBM), καθένας από τους οποίους μπορεί να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές, μαζί με έξι σωλήνες τορπιλών 533 mm, και αποσκοπούν να δώσουν στη Ρωσία πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα δεύτερου σταδίου για τη συμπλήρωση τόσο των βομβαρδιστικών όσο και των επίγειων ICBM παραδίδοντας στρατηγικές πυρηνικές επιθέσεις σε εχθρικά εδάφη, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Μπαίνοντας στην υπηρεσία από το 2018, κάθε RSM-56 είχε εύρος που κυμαίνεται μεταξύ 9000km και σημαντικά πάνω από 10.000km.

Ενώ δέκα υποβρύχια της κατηγορίας είχαν αρχικά προγραμματιστεί, η πιθανότητα επέκτασης του στόλου λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων με το Δυτικό Μπλοκ έχει αυξηθεί και έγιναν αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν. Ο Βλαντιμίρ Ποσπέλοφ της Ρωσικής Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής δήλωσε σχετικά με αυτή τη δυνατότητα «η σειρά θα μπορούσε να συνεχιστεί» καθώς «το έργο έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και έχει καλές προοπτικές εκσυγχρονισμού». Ο Ποσπέλοφ δεν διευκρίνισε πόσα επιπλέον πλοία εξετάστηκαν, αλλά το δέκατο αναμενόταν να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2027 - το έτος που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχεδίου κρατικών εξοπλισμών της Ρωσίας. 

Η Ρωσία έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο υποβρύχιο της κατηγορίας Borei II την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2020, το οποίο είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του σχεδιασμού του πλοίου που προορίζεται να αντικαταστήσει τα πλοία της Σοβιετικής κατασκευής 1 Delfin Class και 6 Kalmar Class που βρίσκονται σε λειτουργία. Σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό πλοίων Borei Class, το Borei II κατασκευάστηκε εξαρχής με σκοπό την στρατηγική πυρηνική αποτροπή - όπου οι παλαιότερες παραλλαγές κατασκευάστηκαν συνδυάζοντας τμήματα κύτους από τα υποβρύχια της κατηγορίας Akula και της κατηγορίας Oscar που προέκυψαν από την άτακτη κατάσταση της Ρωσίας στον αμυντικό τομέα μετά τα σοβιετικά χρόνια.

Τα πλοία Borei II Class είχαν επίσης μεγαλύτερη ισχύ από τις παλαιότερες παραλλαγές με 16 αντί για 12 ICBM. Τα υποβρύχια της κατηγορίας Borei μπορούν να παραμείνουν βυθισμένα για περισσότερο από ένα χρόνο, με την αντοχή τους να περιορίζεται μόνο από τις ποσότητες τροφίμων στο πλοίο, γεγονός που τα καθιστά πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και τους επιτρέπει να εκτοξεύσουν πυρηνικά χτυπήματα από σχεδόν οπουδήποτε στα διεθνή ύδατα, εάν τους δοθεί η εντολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail