Νίκος Δένδιας: Το πρόσωπο που θα κρίνει τον ανασχηματισμό

Τα πρώτα σενάρια για τις κυβερνητικές αλλαγές εφόσον δεν γίνουν εκλογές. Οι καραμπόλες με το Οικονομικών, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Χρήστος Σταϊκούρας.


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, εφόσον βεβαίως δεν ληφθεί απόφαση για πρόωρες κάλπες αρχές φθινοπώρου.

Κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων δείχνει να αποτελεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς για πρώτη φορά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε άλλο κορυφαίο υπουργείο.

Τυχόν μετακίνηση του κερκυραίου πολιτικού –και, κατά την άποψή μας, εν αναμονή «δελφίνου»- θα σηματοδοτεί ότι στο παρασκήνιο θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί προϋποθέσεις για προσφυγή με την Τουρκία στη Χάγη, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις δεν μπορεί να ληφθούν πριν τα μέσα ή τέλη καλοκαιριού, οπότε και λογικά θα έχουν καταλήξει οι οριστικές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με τη Δύση για την πορεία των σχέσεών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας, σε περίπτωση μετακίνησής του, προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, τομέα στον οποίο δεν έχει δοκιμαστεί έως τώρα, οι θέσεις του στο συγκεκριμένο τομέα είναι φιλελεύθερες και, βεβαίως, οι αρμοδιότητές του δεν θα εμπλέκονται με την εξωτερική πολιτική και άμυνα, παρά μόνο εμμέσως.

Το πρόβλημα σε μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, είναι ότι ο Θοδωρής Σκυλακάκης –στον οποίο ο πρωθυπουργός έχει απεριόριστη εκτίμηση και απόλυτη εμπιστοσύνη- δεν θα μπορεί να είναι «σκιώδης υπουργός» και θα περιοριστεί ο ρόλος του, εφόσον ο Ν. Δένδιας είναι σε όποια καθήκοντα αναλαμβάνει «ολικής ευθύνης». Επιπλέον, τυχόν «στραβή» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα αποδοθεί αποκλειστικά στο Μαξίμου, ενώ θα προϋποθέτει μια στρατηγική εξάντλησης της τετραετίας, με προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Εφόσον τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθούν, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος κατά τη γνώμη μας στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκείται διατρέχει μια επιτυχή θητεία και δεν κατανοούμε την υπονόμευση που δέχεται, θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, αν και ορισμένοι …κακοθελητές διασπείρουν ότι μπορεί να μείνει και εκτός κυβέρνησης!

Και αν ο Νίκος Δένδιας αναδεικνύεται σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες σε κεντρικό πρόσωπο, που θα κρίνει το εύρος του ανασχηματισμού, είτε παραμένοντας στο πόστο του (οπότε οι αλλαγές θα είναι μικρότερες και το όλο εγχείρημα πιο δύσκολο), είτε μετακινούμενος στην πλατεία Συντάγματος (οπότε οι αλλαγές θα είναι σημαντικές), το δεύτερο πρόσωπο αναμένεται να αποτελέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Για λόγους που στο σύνολό τους δεν είναι γνωστοί στη στήλη, το μέγαρο Μαξίμου εδώ και μήνες δεν έχει -για να το πούμε κομψά- την καλύτερη των γνωμών για τον υπουργό Υγείας, αν και κατ΄ αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται το Success Story στον συγκεκριμένο τομέα και πρωτίστως στον τομέα της πανδημίας. Όπως και για τον Χρήστο Σταϊκούρα, έτσι και για τον υπουργό Υγείας, για την ακρίβεια κυρίως για αυτόν, κυκλοφορούν φήμες ότι όχι απλώς δεν θα είναι υπουργός Υγείας στον ανασχηματισμό, αλλά θα μείνει και εκτός κυβέρνησης! Φήμες, που όχι απλώς δεν καταπνίγονται από το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και κάποιοι επιμένουν ότι προέρχονται από αυτό ή, τουλάχιστον, από πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό.

Αντιθέτως, από τα πρόσωπα που είχαν… «προγραφεί» από πολλούς στον τελευταίο ανασχηματισμό, ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς δημιουργεί στο Μαξίμου, έχει επιστρέψει δυναμικά και κερδίζει συνεχώς πόντους, δείχνοντας ότι διαθέτει και στρατηγική και ειδικό πολιτικό βάρος, αλλά και το απαραίτητο ένστικτο που απαιτείται προκειμένου να παραμένει στην πρώτη γραμμή.

Στον ανασχηματισμό, βεβαίως, θα παιχτούν και άλλα θέματα, όπως π.χ. αν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές στο υπουργείο Πολιτισμού, τι θα γίνει γενικότερα με τους «πασοκογενείς» και τα πολιτικά ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τι βαθμό θα αξιοποιηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ποιοι θα επιλεγούν και ούτως καθεξής -πλην, όμως, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επανέλθουν άμεσα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail