Η Τουρκία προωθείται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας - Η διπλή τακτική της

File photo of Turkey's Recep Tayyip Erdoğan with Azerbaijan's Ilham Aliyev. Photo Credit: Official website of President of Azerbaijan
Freepen.gr - Η Τουρκία κινείται στο υπογάστριο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια περιφερειακής επέκτασης που γίνεται πιο εφικτή, δήλωσε ο περιφερειακός αναλυτής Emil Avdaliani.

Η Άγκυρα ελπίζει να σχηματίσει συμμαχία με τις τουρκόφωνες χώρες στην Κεντρική Ασία και τις βόρειες περιφερειακές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και τη Γεωργία, δημιουργώντας ένα «γεωπολιτικό τόξο» που αμφισβητεί την κυριαρχία της Ρωσίας σε κόμβους υδρογονανθράκων και τα στρατιωτικά της συμφέροντα, δήλωσε ο Avdaliani την Κυριακή στο Eurasia Review.

«Παρόλο που η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δείξει ότι είναι σε θέση να συνεργαστούν σε διαφορετικά θέατρα, ιδίως στη Συρία, παραμένουν ωστόσο γεωπολιτικοί ανταγωνιστές με διαφορετικά οράματα», είπε.

«Υπάρχει μια αναδυόμενη στρατηγική δύο πλευρών. Η Τουρκία επιδιώκει τώρα να αντιμετωπίσει αυτό που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ως γεωπολιτική ανισορροπία. Συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όπου είναι δυνατόν, αλλά και συνεργασία με περιφερειακές δυνάμεις εχθρικές προς τη Ρωσία όπου είναι απαραίτητο.

Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζεται από την Τουρκία στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του περασμένου έτους έχει μετατρέψει τη χώρα σε «αφετηρία για τα ενεργειακά, πολιτιστικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Advaliani.

Η Άγκυρα θα επωφεληθεί επίσης από τους στόχους του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν για την ανάπτυξη ενός πεδίου φυσικού αερίου κάτω από την Κασπία Θάλασσα και τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν αντιτίθενται στις «φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει ενεργειακός κόμβος και να βρει νέες πηγές ενέργειας», είπε.

Στις επισκέψεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στο Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Κιργιζιστάν στις αρχές Μαρτίου, συζητήθηκαν νέοι τομείς συνεργασίας όπως η αμυντική συνεργασία, οι προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, δήλωσε ο Advaliani.

«Παρόλο που η οικονομική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή παραμένει επισκιασμένη από την Κίνα και τη Ρωσία, υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης. Η περιφερειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και την Κίνα δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την εξισορρόπηση βλέπουν την Τουρκία ως έναν καλό υποψήφιο», δήλωσε ο Advaliani.

Η Τουρκία βλέπει επίσης την Ουκρανία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν ως γεωπολιτική περιοχή που μπορεί να την βοηθήσει να εξισορροπήσει την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο και στον Νότιο Καύκασο, σύμφωνα με τον Advaliani,

«Έχοντας αυτό υπόψη, η Τουρκία εντείνει τη στρατιωτική της συνεργασία όχι μόνο με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με τη Γεωργία και την Ουκρανία», είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail