Η Τουρκία στο Ιράκ - Πίσω από τις στρατιωτικές επεμβάσεις βρίσκεται το πετρέλαιο

Οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ της Άγκυρας και της Βαγδάτης μετά τις πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις στο βόρειο Ιράκ, καθώς αυτές οι τουρκικές στρατιωτικές παραβιάσεις επιδεινώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει αιγυπτιακό δημοσίευμα. 
 
 
Όταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με δυνάμεις από τη χώρα του εντός των ιρακινών εδαφών, το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Chargé d'Affairs της πρεσβείας της Τουρκίας, στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθεί.

Το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ.

Η Βαγδάτη προειδοποίησε την Άγκυρα να μην καταπατήσει την κυριαρχία του Ιράκ, ενώ η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος.

Η Τουρκία βασίζει την παρουσία της στο Ιράκ σε μια παλιά συμφωνία που υπέγραψε με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν το 1995.

Η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στο Ιράκ, που είναι η Μπαμέρνι, Κυβερνείο του Ντόχουκ, στην κουρδική περιφέρεια του Ιράκ.

Ο καθηγητής πολιτικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Al-Mustansiriya από τη Βαγδάτη, Δρ. Ίσαμ αλ Φάιλου, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία στοχεύει στον ενεργειακό και πετρελαϊκό πλούτο στη Μοσούλη.

Ο αλ Φάιλου διευκρίνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σχετικά με την τουρκική εισβολή, ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις ταραχώδεις συνθήκες στην περιοχή του Κουρδιστάν και ήταν στρατιωτικά παρούσα στα εδάφη του Ιράκ.

Πρόσθεσε ότι το σενάριο της βόρειας Συρίας δεν θα επαναληφθεί στη Μοσούλη λόγω της λαϊκής απόρριψης της τουρκικής παρουσίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το Ιράκ εξακολουθεί να είναι ισχυρό και διαθέτει αποτρεπτικά εργαλεία για την Τουρκία, αλλά η πολιτική σύγχυση αποτελεί εμπόδιο.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων από την Κωνσταντινούπολη, Δρ Σαμίρ Σαλχά , είπε ότι η Τουρκία δεν έχει απολύτως καμία φιλοδοξία στο Ιράκ.

Ο Σαλχά εξήγησε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σχετικά με την τουρκική εισβολή, ότι η απουσία συντονισμού για την αντιμετώπιση των Κούρδων αυτονομιστών είναι το βασικό στοιχείο στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είχε περισσότερες από μία θετικές στάσεις απέναντι στη Βαγδάτη όσον αφορά τον συντονισμό της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να παραμείνει στρατιωτικά στα ιρακινά εδάφη, αλλά σέβεται την ιρακινή κυριαρχία.
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail