Η τελευταία μονομαχία που έγινε στην Αθήνα

ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΤΕΡΜΑ ΑΧΑΡΝΩΝ

Η τελευταία μονομαχία που έγινε στην Αθήνα στον συνήθη τόπο μονομαχιών στον Ποδονίφτη (τέρμα Αχαρνών στο ποταμάκι που περνούσε από την Χαλκηδόνα) στη φωτογραφία (1) όπως είναι σήμερα). Και ιδού ποιοί ήταν οι μονομάχοι, τι συνέβη μετά, το σοκ στην Αθηναϊκή κοινωνία και η παρέμβαση της Πολιτείας να τις απαγορεύσει…

Τάσος Κοντογιαννίδης

-O βουλευτής Τρικάλων Κοκός Χατζηπέτρος, αγορεύοντας στη Βουλή αρχές Μαϊου 1904, ύβρισε τον υπουργό Παιδείας Σπύρο Στάη και έθιξε την τιμή της οικογενείας του. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές στους Τράχωνες. Όταν δόθηκε το σύνθημα ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και η σφαίρα του υπουργού βρήκε κατάστηθα (πνεύμονες και καρδιά) τον βουλευτή! 

Το σοκ στην αθηναϊκή κοινωνία ήταν μεγάλο. Ο Βλάσης Γαβριηλίδης καλούσε την επομένη το βασιλιά από τις στήλες της «Ακρόπολης» να πάρει το μαστίγιο και να πει σ’ αυτούς που μονομαχούν και σκοτώνουν «κύριοι είσθε δια τας φυλακάς και ουχί δια την θέσιν του υπουργού». Και ο Σουρής έγραφε στο «Ρωμιό»: «Χύνω δάκρια μαζί σας μπρος στου θύματος το μνήμα, όμως κλαίω και τον Στάη, δεύτερον της μοίρας θύμα…» 

Λίγες μέρες μετά, στις 22-6-2004, ο υπουργός Δικαιοσύνης Λεβίδης με δύο εισαγγελείς, συνέταξαν σχέδιο και περιέλαβαν την μονομαχία στα κοινά εγκλήματα τα τιμωρούμενα υπό του Ποινικού Νόμου. Θα καταδικάζονται οι μονομάχοι καθώς και οι μάρτυρες, φαρμακοποιοί και αμαξηλάτες ως συνεργοί! Αργότερα ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε την Μονομαχία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail