Λιβύη: Ανάγκη για συνολική στρατηγική και όχι ασώματη διπλωματία

Πριν μερικές εβδομάδες, φίλος σε σχολιασμό του για την υπόθεση της επανασύνδεσης των σχέσεων μας με την Λιβύη υπερθεμάτισε, με το επιχείρημα να ξεκινήσουμε δουλειές επιτέλους με την Λιβύη και να μην αφήνουμε τους άλλους να πρωτοστατήσουν στην ανοικοδόμηση.

υποναύαρχος ε.α.
προέδρος Κοινωνίας Αξιών

Η απάντησή μου ήταν ότι έχει δίκιο, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε στρατηγική που να υποστηρίζει τα πολιτικά ανοίγματα με σταθερότητα και εμμονή και όχι μόνο ασώματες πολιτικές.

Προχθές προχωρήσαμε ένα ακόμη βήμα στην πολιτική επανασύνδεσης με την τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών, που κατατέθηκε στη Βουλή για ανασύσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με έδρα τη Βεγγάζη της Λιβύης. Έχουμε επίσης ανακοινώσει (αρχές Απριλίου) και την επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη.

Όμως θα επιμείνω ότι χρειαζόμαστε στρατηγική συμμαχία για να επανακάμψουμε στην Λιβύη και αυτή είναι η Γαλλία. 

Η Γαλλία έχει τεράστια συμφέροντα κυρίως στην Fezzan και έχει δηλώσει το στρατηγικό της ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική (περιοχή Sahel).

Η δική μας στρατηγική μας πρέπει να είναι ενιαία, οι διπλωματικές ενέργειες να προετοιμάζουν το έδαφος της διευκόλυνσης και διεύρυνσης των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Και η καρδιά αυτών των συναλλαγών είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα που τις υποστηρίζει. 

Η εγκαθίδρυση τράπεζας (καλύτερα συνεργατικά με Γαλλία) σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος μας (ξεκινώντας από Βεγγάζη) και η ενθάρρυνση και διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα προς τον τομέα αυτό, θα ήταν η βάση για την επιτυχία μίας προοδευτικά αναπτυσσόμενης στρατηγικής διεύρυνσης των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών, καθώς και της Συμμετοχής μας στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.

Ελπίζω ήδη να κινούμαστε παράλληλα σε αυτόν τον τομέα και να μην μένουμε σε ασώματες διπλωματίες, γιατί θα μας προλάβουν άλλοι.

ΣΗΜ: Συνημμένα χάρτης με τις ζώνες επιρροής και τα πεδία παραγωγής πετρελαίου στην Λιβύη (όπως περίπου είχαν διαμορφωθεί και πάγωσαν μετά την εθνική συμφωνία) που παίζουν σημαντικότατο χρηματοοικονομικό ρόλο, στην σε χαμηλή ένταση σήμερα αντιπαράθεση ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail