Η «ναυμαχία» για τις φρεγάτες: Με «όπλο» την Στρατηγική συνεργασία Γάλλοι και Αμερικανοί – Το μήνυμα που στέλνουν οι επιτελείς του ΠΝ

 
Το Πολεμικό Ναυτικό επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων τις οποίες ήδη έχει στα χέρια του προκειμένου το συντομότερο η σχετική έκθεση να περάσει στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας.

Από: newpost.gr

του Κώστα Σαρικά


Με το ‘’όπλο’’ της Στρατηγικής συνεργασίας στη ‘’φαρέτρα’’ τους Γάλλοι και Αμερικανοί εντείνουν την πίεση τους προκειμένου να επικρατήσουν στη μεγάλη ‘’ναυμαχία’’ για τις νέες φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου.

Την ώρα που ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ‘’βάζει άτυπα στο κάδρο’’ των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο τα καταδρομικά Ticoderonga όσο και τις φρεγάτες FFGX -στην επίσημη πρόταση δεν υπήρχε αναφορά-  οι Γάλλοι της Naval Group επανέρχονται για τις Belhara με αναβαθμισμένη πρόταση η οποία προβλέπει δυνατότητα διαμόρφωσης του πλοίου για χρήση και βλημάτων MICA εκτός από τα ASTER 30 και ASTER 15 και ισχυρή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ενώ επιπλέον επαναλαμβάνουν ότι για τις Ηellenic FDI μπορούν να αποδεσμευτούν και τα Στρατηγικά όπλα SCALP NAVAL.
                             
Ισχυρή υποψηφιότητα παραμένει η Ολλανδική με τις φρεγάτες SIGMA και την καλύτερη έως τώρα πρόταση ενδιάμεσης λύσης με τις M.Στην ποιότητα του πλοίου που προσφέρουν στέκονται τόσο οι Ισπανοί με την F110 όσο και οι Άγγλοι με την Arrowhead 140 με την Babcock μάλιστα να ποντάρει επιπλέον στην ιδιαίτερα δελεαστική τιμή αλλά και στο γεγονός ότι προσφέρει ενδιάμεση λύση με τις φρεγάτες Type 23. Στην ‘’κούρσα’’ παραμένουν τόσο οι Γερμανοί με τις A200/A300 όσο και οι Ιταλοί με τις FREMM αν και το τελευταίο διάστημα δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση  να εντείνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να κερδίσουν ‘’πόντους’’. Το ‘’mini’’ Arleigh Burke το οποίο προτείνει το Αμερικανικό γραφείο ναυτικών μελετών  Gibbs & Cox τεχνικά αποτελεί μια άκρως δελεαστική πρόταση χωρίς όμως να φαίνεται ότι έχει στήριξη από την Ουάσιγκτον και το πλεονέκτημα της Follow On Support που προσφέρεται στην πρόταση της LM για τις φρεγάτες MMSC.

Την ίδια ώρα, πάντως, το Πολεμικό Ναυτικό επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων τις οποίες ήδη έχει στα χέρια του προκειμένου το συντομότερο η σχετική έκθεση να περάσει στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας. Το τελευταίο το οποίο  φαίνεται να επιθυμούν οι Επιτελείς του ΠΝ είναι μια παράταση στην λήψη αποφάσεων με δεδομένο ότι πλέον άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Ο Στόλος από τώρα και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα κληθεί να αντικαταστήσει το σύνολο των μεγάλων Μονάδων επιφανείας που διαθέτει δηλαδή τις εννέα φρεγάτες Sόπως και τις τέσσερις ΜΕΚΟ οι οποίες ήδη θα έπρεπε να είχαν αναβαθμιστεί.

Ουσιαστικά το Πολεμικό Ναυτικό τα επόμενα χρόνια ακόμα και αν αποκτήσει σύντομα -η πρώτη νωρίτερα από το 2025 είναι αδύνατο να παραδοθεί- τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες για τις οποίες υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον έχει ανάγκη από ακόμη τουλάχιστον οκτώ μεγάλες Μονάδες κυρίως φρεγάτες αλλά και κορβέτες, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές της ανάγκες. Θεωρείται αδύνατο ακόμα και οι αναβαθμισμένες S-παρά την υπερπροσπάθεια των Στελεχών του ΠΝ-να ‘’βγάλουν’’ την τρέχουσα δεκαετία. Κατά συνέπεια αν δεν ληφθούν αποφάσεις πέρα από την ενίσχυση με τέσσερις καινούργιες φρεγάτες ο Στόλος  κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλοία τα επόμενα χρόνια. Οι επιτελείς ήδη χτυπούν ‘’συναγερμό’’ με προτεραιότητα την άμεση απόφαση για τις τέσσερις καινούργιες φρεγάτες. Αν αυτή η απόφαση συνδυαστεί με μια γενικότερη συμφωνία για πλήρη ανανέωση του Στόλου και των μεγάλων Μονάδων μέσα στην επόμενη δεκαετία αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελούσε την ιδανική λύση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail