Στρατηγικοί πομφόλυγες Ερντογάν: «Στρατιωτική παρέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας»

Στρατιωτικές επιχειρήσεις από ξένες δυνάμεις φοβούνται κάποιοι ότι θα γίνουν στην Παλαιστίνη. Ζήτησε λένε ο Ερντογάν από την Ρωσία να παρέμβουν με στρατιωτικές δυνάμεις και η είδηση αναπαράγεται σαν να υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο. 
 
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Και χτίζεται μία φαβέλα ειδησεογραφική γύρω από αυτό, και πυροδοτείται η ανασφάλεια σε όλους μας, λες και πάμε για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. 

Και με την πρακτική αυτή των αναδημοσιεύσεων, χωρίς ουσιαστική κριτική (για το εάν είναι εφικτά όσα λέει, ώστε να αποκαλυφθούν οι γνωστές υπερφίαλες διακηρύξεις του), ο Ερντογάν πετυχαίνει επικοινωνιακά αυτό που θέλει: Να προβληθεί ως υπερ-προστάτης των μουσουλμανικών αραβικών κοινοτήτων, να προσπαθήσει να αυξήσει την προστιθέμενη αξία της ισχύος του, να προβάλει επιθυμία δυναμικής παρέμβασης και ενεργητικής επιρροής για να τους προστατεύσει, και να αναγνωρισθεί η πολυτιμότητά του σε όλη την Μέση Ανατολή.

Η αδυναμία να τεθούν τα σωστά ερωτήματα και να δοθούν οι σωστές απαντήσεις στο δημόσιο λόγο, εξυπηρετεί τελικά την επικοινωνιακή προπαγάνδα Ερντογάν.

Ας δούμε γιατί είναι μπούρδες τα όσα οραματίζεται ο Ερντογάν για στρατιωτική παρέμβαση στην Λωρίδα της Γάζας, προσκαλώντας μάλιστα και την Ρωσία όπως λέει:

1. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί με στρατιωτική επιχείρηση στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή κρίση με την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.

2. Ο Πούτιν έχει δείξει ότι δεν σύρεται από τις πολιτικές Ερντογάν αλλά ότι τον χρησιμοποιεί όπως αυτός θέλει. Φάνηκε ξεκάθαρα στην κρίση του Αζερμπαϊτζάν, στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανική κρίση.

3. Η Τουρκία μόνη της να επιχειρήσει στην Λωρίδα της Γάζας (δια θαλάσσης ή με αερομεταφερόμενες δυνάμεις), θα ήταν η χειρότερη στρατηγική γκάφα, που θα καταγραφεί ως τέτοια ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην ιστορία.

4. Για να επιχειρήσει η Τουρκία στην Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει να το κάνει προσκαλούμενη από ποιόν; 

Από την Χαμάς; 

Πέραν του ότι η Χαμάς συγκρούεται σήμερα με την Φατάχ, η Χαμάς θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση (και συνεπώς και από ΝΑΤΟ), το Ισραήλ, την Ιαπωνία, και απαγορεύεται στην Ιορδανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς σε διεθνές επίπεδο. Η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν μόνο την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τις Ταξιαρχίες "Izz ad-Din al-Qassam" ως τρομοκρατική οργάνωση.

5. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η επίσημη διακήρυξη της Χαμάς που αναφέρει: "Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ".

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΜΑΣ 

6. Η Χαμάς είναι μια ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρωνύμιο του πλήρους ονόματός της που στα Αραβικά σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης. Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, και αποτέλεσε προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της Ισλαμιστικής Φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

7. Όμως τον Μάϊο του 2017 , η Χαμάς εξέδωσε ένα έγγραφο, προσαρτώντας το στο Καταστατικό του, στο οποίο υπάρχει αναφορά ότι, η Χαμάς δεν είναι μέρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανακόπτωντας έτσι τους δεσμούς με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων της με την Αίγυπτο. Επίσης αναφέρει ότι δεν είναι μια οργάνωση εναντίων των Εβραίων , αλλά εναντίον του Σιωνισμού.

8. Αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές στους κόλπους της, και χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, την παλαιστινιακή ομογένεια, και από ιδιώτες ευεργέτες σε άλλα αραβικά κράτη.

9. Έχει την βάση της στη Λωρίδα της Γάζας και κέρδισε τις εκλογές το 2005 στην Λωρίδα της Γάζας. Στην αρχή συνεργάσθηκε με την Φατάχ, αλλά το 2007-2008 συγκρούστηκαν μεταξύ τους με εκατοντάδες θύματα. Μετά από την συμφιλίωση μεταξύ τους, σχηματίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Ισμαήλ Χανίγια, που ορκίσθηκε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς που ηγείται της Φατάχ (ο οποίος ορίστηκε «πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής» το 2008 και παραμένει έως σήμερα). 

10. Όμως τον Απρίλιο του 2019 στη Ραμάλλα και ενώπιον του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ορκίσθηκε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Σταγιέχ της Φατάχ, αφού με πρωτοβουλία του Αμπάς διαλύθηκε αυτή της εθνικής ενότητας. Η Χαμάς χαρακτήρισε την κίνηση ως ένα πλήγμα στις προσπάθειες ενότητας, μετά την υπογραφή από τις δύο ομάδες συμφωνίας συμφιλίωσης στο Κάιρο τον Οκτώβριο του 2017.

Η Χαμάς χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση αυτονομιστική, που δεν έχει τη νομιμοποίηση μιας εθνικής κυβέρνησης και θα ενισχύσει τις πιθανότητες απόσχισης της Δυτικής Όχθης από τη Γάζα. 

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Στις 22/09/2020 έγιναν απευθείας διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της Χαμάς και Φατάχ και με διαμεσολάβηση της Τουρκία για να γεφυρώσουν το ρήγμα στην Παλαιστινιακή πολιτική. 

Αφορμή για την διαμεσολάβηση Ερντογάν υπήρξε η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέϊν.

Η συμφωνία αυτή καθώς και η συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η ιδιαίτερη σχέση της Ελλάδος με Σαουδική Αραβία, αλλάζουν δυνητικά τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και αυτό επηρεάζει οπωσδήποτε την Τουρκία αλλά και την Παλαιστίνη. 

Οι προτεραιότητες στη Μέση Ανατολή αλλάζουν και με την επανέναρξη των συνεννοήσεων των ΗΠΑ με τους Κούρδους. Όλα αυτά αφύπνισαν Τουρκία και Παλαιστίνη ώστε να επιδιώξουν να συνεννοηθούν. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΟΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στο πλαίσιο όλων αυτών, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επικοινώνησε με τον Ερντογάν και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα σε Φατάχ και Χαμάς. 

Ο Αμπάς μετά από όλες αυτές τις συνεννοήσεις, είχε προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για τις 22 Μαΐου και προεδρικές για τις 31 Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, με φόντο την προσέγγιση μεταξύ των αντιπάλων κινημάτων Φάταχ και Χαμάς. 

Μάλιστα η Φατάχ, η Χαμάς, καθώς και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις συναντήθηκαν δύο φορές στο Κάιρο στις αρχές του 2021, για να συμφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες των εκλογών.
Όμως στις 29 Απριλίου ο Μαχμούντ Αμπάς ανέβαλε τις εκλογές επ’ αόριστον

.ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Παρόλο που ο φαινομενικός λόγος για την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών ήταν η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την ψηφοφορία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τρία θέματα έπαιξαν ρόλο στην αναβολή των εκλογών:

1) Οι αντίθετες φατρίες εντός της Φατάχ, και οι μακροχρόνιες εσωτερικές αντιπαλότητες που ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας με τις λίστες υποψηφίων, αφού υπήρξε αποδυνάμωση των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον Αμπάς.

2) Η συνεχιζόμενη ρήξη μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς και η ανησυχία της Φατάχ ότι η Χαμάς μπορεί να αναδειχθεί και πάλι ως το μεγαλύτερο κόμμα στην εκλογική διαδικασία. Το «κουαρτέτο» των χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό (και η κυβέρνηση Μπάϊντεν) προτιμούν την Φατάχ να είναι το κυρίαρχο κόμμα και όχι η Χαμάς που εξακολουθεί να αμφισβητεί τους όρους του κουαρτέτου. Το διεθνές «κουαρτέτο» αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τη Ρωσία έχει θέσει τρεις όρους για την αναγνώριση της παλαιστινιακής κυβέρνησης: 

- να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει,
- να αποκηρύξει τη βία
- και να αποδεχθεί όλες τις προηγούμενες Ισραηλινο-Παλαιστινιακές συμφωνίες.
Αυτές οι απαιτήσεις ήταν όμως και παραμένουν «κόκκινες γραμμές» για τη Χαμάς. 

3) Το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται να δεσμευτεί ότι θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να ψηφίσουν στις εκλογές, υπονομεύοντας τις εκλογές και πυροδοτώντας την ένταση μεταξύ των Παλαιστινίων. Πέραν αυτού έλαβε και άλλα μέτρα, διαλύοντας τις παλαιστινιακές προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ιερουσαλήμ, συλλαμβάνοντας υποψηφίους της λίστας της Χαμάς και επιβάλλοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων εντός και μεταξύ των κατεχομένων εδαφών, ώστε η προεκλογική εκστρατεία και κινητοποίηση να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί. 

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Ερντογάν προσπαθεί με τις παρεμβάσεις του να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό και επιδιώκει να προταθεί από Ρώσους (εξαιρετικά απίθανο να το κάνουν) και Παλαιστίνιους να συμμετάσχει ενεργητικά στο “κουαρτέτο”. 

Επίσης έτσι προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα στις στρατηγικού ενδιαφέροντος συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ - ΗΑΕ και Μπαχρέϊν καθώς και Ελλάδος – Αιγύπτου - ΗΑΕ, και Σαουδικής Αραβίας αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Κάθε σκέψη για παρέμβαση στρατιωτική στην Λωρίδα της Γάζας από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο είναι στρατηγική γκάφα, αλλά θα συσπειρώσει και στρατηγικές συμμαχίες ΗΠΑ- Ισραήλ-ΕΕ-Αίγυπτο κλπ, που δεν θα του το επιτρέψουν με κάθε τρόπο.

Συνεπώς ας πάψουμε να παίζουμε το παιχνίδι του Ερντογάν και να αναπαράγουμε τους υπερφιλόδοξους επικοινωνιακούς προμφόλυγες του και ας δούμε τον ύπουλο και αποσταθεροποιητικό ρόλο του σε όλη την διευρυμένη Μέση Ανατολή, το οποίο πρέπει να αποκαλύψουμε διεθνώς.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.