Το αποτρεπτικό κεφάλαιο και το επόμενο βήμα των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Βαλκάνια μέχρι τον Αραβικό κόσμο

Έλληνες αρματιστές μπροστά από το LEO II HELL κατά τη συμμετοχή τους στην άσκηση Strike Back 2019 στην Βουλγαρία. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν εντός και εκτός συνόρων το επίπεδο των δυνατοτήτων που έχουν.

Από: hellasjournal.com

Ταυτόχρονα στέλνουν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ισχύ που διαθέτουν ώστε να υπερασπιστούν το Ελληνικό έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα.

Το πράττουν μάλιστα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, την στιγμή που η γείτονα «βράζει» και πάλι επιχειρώντας σε επίπεδο ρητορικής να δηλητηριάσει όποιο θετικό και ήρεμο κλίμα έχει επιτευχθεί σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την πολύμηνη Ελληνοτουρκική κρίση.

Και μάλιστα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μπορεί να παρέμειναν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσους μήνες, αλλά στη συνέχεια δεν σταμάτησαν να επιδεικνύουν το επίπεδο εκπαίδευσης και την ισχύ που διαθέτουν. Αυτό έχει επιτευχθεί από τις δεκάδες συμμαχικές ασκήσεις που έχουν λάβει μέρος, με πολλές από αυτές να γίνονται εντός Ελληνικού εδάφους, αλλά και από την επίδειξη σημαίας πολλά ναυτικά μίλια μακριά από τις Ελληνικές θάλασσες και τον Ελληνικό ουρανό.

  • Και μάλιστα ο Στρατός Ξηράς ετοιμάζεται να βγει και έξω από τα Ελληνικά σύνορα κατευθυνόμενος προς το πεδίο ασκήσεων Novo Selo Training Area της Βουλγαρίας, εκεί που η Ελληνική συμμετοχή επισφραγίζει τη συμμετοχή της στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Defender 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τον Ελληνοαμερικανικό «Κένταυρο 21» που εντάσσεται κι αυτός στο πλαίσιο της ίδιας μεγάλης διασυμμαχικής άσκησης, οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς θα μεταβούν στο Βουλγαρικό έδαφος.
Ουλαμός αρμάτων μάχης Leo II Hell, μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook αλλά και Apache θα μετακινηθούν στη γειτονική χώρα για την άσκηση «Strike Back 21».

Πρόκειται για γνωστή άσκηση από το παρελθόν, στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει ξανά μέρος, με τελευταία τον Ιούνιο του 2019.

Βεβαίως το πρόγραμμα στρατιωτικών συνεργασιών με τις χερσαίες δυνάμεις από διάφορες χώρες των Βαλκανίων και την Αμερικανική Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, είναι ένας μόνιμος στόχος του Ελληνικού Επιτελείου, το οποίο έχει θέσει νέα δεδομένα στο επίπεδο των εκπαιδεύσεων με σύμμαχες χώρες.

  • Η διεύρυνση των συμμαχιών από τα Βαλκάνια έως και τον Αραβικό κόσμο δείχνει από την μια πλευρά την αναγνώριση της ισχύος και του επαγγελματισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κι από την άλλη πλευρά ότι οι συμμαχικές χώρες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως χώρα που αποτελεί τον παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Στην άσκηση «Strike back» το 2019 είχαν λάβει μέρος εκτός από την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βουλγαρία, η Β. Μακεδονία και η Αλβανία.

Στην κορύφωση της άσκησης στα μέσα Ιουνίου, που θα γίνει και η τελική φάση της «Επιθετικής Επιστροφής» τα ελικόπτερα Apache με τα πυρά και τις δυνατότητες τους εντυπωσιάζουν, ανοίγοντας από αέρος τον δρόμο στα άρματα μάχης ενώ θα προηγηθούν και πυρά πυροβολικού.

Και η Ελλάδα ήδη σε Νατοϊκό επίπεδο συνεργάζεται με όλες τις Βαλκανικές χώρες, μάλιστα οι Ειδικές Δυνάμεις από την Β. Μακεδονία το τελευταίο διάστημα είχαν μετακινηθεί στην Ελλάδα για να συνεκπαιδευτούν και να μάθουν τα βήματα τυποποίησης ΝΑΤΟ από τους SOF της χώρας μας και των ΗΠΑ.

Επιτελείς αναφερόμενοι σε αυτές τις ασκήσεις που αφορούν τον Στρατό Ξηράς, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τις συμμετοχές σε εκπαιδεύσεις εντός και εκτός συνόρων, ομιλούν για ένα «αποτρεπτικό κεφάλαιο» που έχει ανοίξει το Επιτελείο και στέλνει διαρκώς μηνύματα σε συμμάχους και μη…

Κεφαλαιώδους σημασίας μπορεί να θεωρηθεί και η «πρεμιέρα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου μέσω της άσκησης «ΩΡΙΩΝ 21», η οποία θα συγκεντρώσει επί Ελληνικού εδάφους SOF των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, με την ελίτ των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων να παίρνουν το «χρίσμα» ώστε να ανήκουν στην μεγάλη και ξεχωριστή οικογένεια της αφρόκρεμας στις Ειδικές Επιχειρήσεις…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail