Γιατί η Τουρκία είναι απρόθυμη να αποσυρθεί από τη Λιβύη

ΑFΡ
Freepen.gr - Η Τουρκία αποφεύγει να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Λιβύη έως ότου η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιηθεί πλήρως μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το Δεκέμβριο, δήλωσε ο πρώην Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

«Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης έχουν συνέπειες για την Τουρκία πέρα ​​από την απόσυρση της στρατιωτικής της παρουσίας», έγραψε ο Γιακίς την Κυριακή σε άρθρο του στο Arab News. Επισήμανε τη θαλάσσια συμφωνία του 2019 που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί από μια αναζωπύρωση των αντιπαραθέσεων στη χώρα.

Η στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας βοήθησε την κυβέρνηση της Τρίπολης. "Η αντιπολίτευση μπορεί να ξαναρχίσει την προώθησή της εάν η Τουρκία αποσυρθεί" αναφέρει ο Γιακίς.

"Εάν συμβεί αυτό, ενδέχεται να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν και τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης", είπε.

«Είναι δύσκολο να πούμε τι είδους πολιτική ατμόσφαιρα θα προκύψει μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Λιβύης τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γιακίς. «Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να δημιουργηθεί ένας καλά εκπαιδευμένος, επαγγελματικός στρατός από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές».

Τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα, η Najla al-Manqoush, υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους από τη χώρα πριν από τις εκλογές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail