Πόσο εφησυχασμένοι είμαστε με την υπόθεση ότι έχουμε κυριαρχία στην ανοιχτή θάλασσα;

Αν και ο πιο ήρεμος αναλυτής έχει προειδοποιήσει ότι οι θάλασσές μας είναι αμφισβητούμενες από τον αντίπαλο μας, αυτό το επιχείρημα μάλλον δεν έχει ληφθεί σωστά από αυτούς που θα έπρεπε. Πού βρίσκονται οι συζητήσεις για την αντικατάσταση των φρεγατών και του εξοπλισμού που θα φέρουν; Πόσο χρόνο χάνουμε προτού ένα στρατηγικό έλλειμμα γίνει στρατηγικός κίνδυνος; Είναι οι φρεγάτες μας τόσο αποτελεσματικές στην ειρήνη που θα είναι επίσης αποτελεσματικά σκάφη για τη στήριξη του έθνους σε πόλεμο;

Ο υπόλοιπος κόσμος της θαλάσσιας εθνικής ασφάλειας δέχεται την αυξανόμενη απειλή που θέτει ο αναπτυσσόμενος στόλος της Τουρκίας με μια ήδη υπάρχουσα πολυεπίπεδη ικανότητα κατά των πλοίων μας, οπότε είναι καιρός να τους στερήσουμε αυτή την ικανότητα για να σφραγίσουμε υπέρ μας τον αγώνα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Εάν μας ζητηθεί ποτέ να επιχειρήσουμε στην ανοικτή θάλασσα της Μεσογείου, θα απαιτηθεί να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις και να υπάρξει συνέχεια προμηθειών για τον αγώνα. 

Αν και έχουμε εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια πώς το κάνουμε αυτό στις ανοικτές θάλασσες ποια είναι η αποτελεσματικότητα και η ανθεκτικότητα στις απαιτήσεις δρομολόγησης επιχειρήσεων, στις οριακές τοποθεσίες επιβίωσης που συνεπάγεται και την απώλεια της δράσης του εχθρού;

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.