Αίγυπτος και Τουρκία πραγματοποίησαν συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους

Στις 6 Μαΐου, η Αίγυπτος και η Τουρκία πραγματοποίησαν συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές, σχετικά με τη Συρία και την κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ομαλοποίηση των σχέσεων.

Οι συζητήσεις, που διεξήχθησαν για δύο ημέρες και με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών, ήταν οι πρώτες δημόσιες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά από χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τις συνομιλίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχε «θετική ατμόσφαιρα» στο Κάιρο.

    «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την ομαλοποίηση των σχέσεων την προσεχή περίοδο», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσάβουσογλου στο TRT Haber, το κρατικό κανάλι ειδήσεων της Τουρκίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διήμερες συναντήσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και του Αιγύπτου ομολόγου του Χάμντι Σανάντ Λόζα στο Κάιρο, ο Τσάβουσογλου είπε ότι μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου, η τουρκική αντιπροσωπεία είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί το Κάιρο.

    «Όπως τονίστηκε στην κοινή δήλωση, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα. Οι φίλοι μας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τι θα μπορούσε να γίνει γι 'αυτό», είπε.

    «Πάντα λέμε ότι η Αίγυπτος θα επωφεληθεί επίσης από τη συνεργασία εδώ. Όταν οι σχέσεις βελτιωθούν σε αυτό το επίπεδο, θα τις συζητήσουμε και σίγουρα», πρόσθεσε.

    «Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Εξετάστηκαν διμερή ζητήματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου », ανέφερε κοινή δήλωση.

«Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα» ανέφερε.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τριμερή συνάντηση μεταξύ Τούρκων, Αιγύπτιων και Λιβύων αξιωματούχων για να συμφωνήσουν σε αμφισβητούμενα ζητήματα στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ξένων μαχητών, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές πληροφοριών.

Το Reuters, από την πλευρά του, ανέφερε ανώνυμες πηγές που ισχυρίστηκαν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία είπε επίσης στους Αιγύπτιους ότι η Άγκυρα δεν μπορούσε να παραδώσει τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που επιθυμεί η Αίγυπτος, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ηγέτες είχαν πλέον νομιμοποιήσει την παραμονή τους στην Τουρκία.

Η Τουρκία λέει πως παραμένει αντίθετη με το ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα κηρύσσεται «τρομοκράτης» από την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι ζήτησε από αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια της αντιπολίτευσης που λειτουργούν στην επικράτειά της να μετριάσουν την κριτική της κυβέρνησης του Σίσι.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σχολίασαν το περιεχόμενο των συνομιλιών. Ωστόσο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay είπε ότι η Άγκυρα είναι πλήρως ανοιχτή για να βελτιώσει τους δεσμούς της με κάθε χώρα της περιοχής, όχι μόνο με την Αίγυπτο.

    «Έτσι, η Αίγυπτος και η Τουρκία που κινούνται μαζί θα συμβάλουν σοβαρά στην ειρήνη και την ανάπτυξη της περιοχής. Αν θέλει ο αλάχ, θα το δούμε την επόμενη περίοδο », είπε.

Η Άγκυρα και το Κάιρο είχαν πολύ δρόμο προς την αρχή των διμερών συνομιλιών. Τον Απρίλιο, η Αίγυπτος ανέστειλε τις συνομιλίες εξομάλυνσης με την Τουρκία, επικαλούμενη την αποτυχία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στα αιτήματά της, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την κατάσταση στη Λιβύη, ως βασικό λόγο. Σε λίγες μέρες, η Τουρκία έχει καταρτίσει έναν λεπτομερή χάρτη πορείας για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο εντός πέντε μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ενημέρωσε το Κάιρο για ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση Συριακών μαχητών από τη Λιβύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail