Τι είχε πει ο Τσόρτσιλ για τη μετατροπή του βρετανικού στόλου

 

Επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται για την επιλογή του τύπου της Φρεγάτας που θα επιλεγεί θα θυμίσω ότι ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ανέλαβε το ρίσκο για τη μετατροπή του βρετανικού στόλου από άνθρακα που υπήρχε σε αφθονία στο Κάρντιφ της Βρετανίας σε πετρέλαιο πριν από έναν αιώνα περίπου.

Οι προμήθειες πετρελαίου ήταν στα χέρια άλλων οπότε το πετρέλαιο ήταν υπό ξένο έλεγχο, και αντιμετώπισε κριτική. Τότε λοιπόν είχε πει "Αν ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ξεπεραστούν οι κίνδυνοι, θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του ναυτικού σε ένα σίγουρο υψηλότερο επίπεδο με καλύτερα πλοία, καλύτερα πληρώματα, περισσότερη οικονομία, πιο έντονες μορφές πολεμικής ισχύος". Με μια λέξη, η ίδια η κυριαρχία ήταν το βραβείο της επιχείρησης.

Αυτό αφορούσε κυρίως την αύξηση των επιλογών, του γεωγραφικού πλάτους και της αποτελεσματικότητας του στόλου. Τότε όπως τώρα, απαντάω με τα λόγια του Τσόρτσιλ, «η ίδια η κυριαρχία είναι το βραβείο της επιχείρησης».

Δημήτρης Τσαϊλάς - υποναύαρχος ε.α.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.