Η Τουρκία παίζει το χαρτί του Ευφράτη: Με ανθρωπιστική καταστροφή κινδυνεύει το Χαλέπι

Freepen.gr - Η μείωση της ροής του Ευφράτη από την Τουρκία, η οποία έχει μειωθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, απειλεί τη ζωή χιλιάδων κατοίκων στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου και επηρεάζει τη γεωργική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, μια πηγή από τη Διεύθυνση Υδάτων στο Χαλέπι περιέγραψε την κατάσταση ως «τόσο κρίσιμη και καταστροφική» αναφέρει το North Press Agency.

«Από την αρχή της κρίσης, η Τουρκία χειρίζεται τη στάθμη των υδάτων του Ευφράτη, καθώς τη μειώνει κατά διαστήματα, γεγονός που επιδείνωσε τις επιπτώσεις», δήλωσε στο North Press.

Η Λίμνη Άσαντ είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Συρίας, όπου η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά περίπου ένα μέτρο το 2019 και «έκτοτε η Τουρκία εκμεταλλεύεται το νερό εναντίον της Συρίας», επεσήμανε.

Έτσι, διακυβεύεται η αγροτική ανάπτυξη στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, καθώς εκατοντάδες γεωργικά εκτάρια, ειδικά των στρατηγικών καλλιεργειών στο al-Khafsa, Maskanah, Deir Hafer και μέχρι το al-Sefira, απειλούνται με στέρηση νερού άρδευσης.

Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτήν την πολιτική, οι τεράστιοι σταθμοί άντλησης νερού που βασίζονται στην ύπαιθρο στο Χαλέπι, οι οποίοι ποτίζουν τεράστιες εκτάσεις γης στη δυτική ύπαιθρο της Ράκκα και της υπαίθρου του Χαλεπίου, απειλούνται να σταματήσουν.

Εάν οι σταθμοί Al-babiri, al-Khafsa και al-Thalthah, που είναι βασικοί σταθμοί άρδευσης στη Συρία, σταματήσουν ή μειωθεί το επίπεδο του νερού άρδευσης, η γεωργία και η ανθρώπινη ανάπτυξη στην ύπαιθρο του Χαλεπιού και σε άλλες περιοχές στη λεκάνη του Ευφράτη θα κινδυνεύσουν.

Κίνδυνος για την καλλιέργεια

"Οι περισσότεροι κάτοικοι βασίζονται κυρίως στην καλλιέργεια και η μείωση της στάθμης του Ευφράτη από την Τουρκία, θα θέσει χιλιάδες αντιμέτωπους με την πείνα και τη δίψα", δήλωσε ο Diyab al-Hammoud, ένας αγρότης από το al-Khafsah στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Η στάθμη του νερού στη λίμνη έχει μειωθεί σημαντικά και οι περισσότερες από τις πλημμυρισμένες περιοχές έχουν γίνει ξηρές εκτάσεις, σύμφωνα με τον al-Hammoud.

«Δεν υπήρχε αρκετή βροχόπτωση φέτος και η μείωση του μεριδίου νερού θα επηρεάσει τη γεωργία και την παραγωγή μας, ειδικά όσον αφορά τις κύριες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το βαμβάκι», πρόσθεσε.

Κυβέρνηση σιωπή

«Ο πόλεμος των υδάτων, ο οποίος ξεκινά από την Τουρκία, είναι μια σαφής και άμεση επιθετικότητα, καθώς είναι ο πιο επικίνδυνος πόλεμος», δήλωσε στο North Press ο συνταξιούχος μηχανικός της Διεύθυνσης Άρδευσης στο Χαλέπι, Abdul Majid Kelziyah.

«Η κυβέρνηση δεν έκανε καμία επίσημη επίσημη δήλωση ή προς τον Τύπο παρά την τουρκική επιθετικότητα στο έδαφος της», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποταμός Ευφράτης ποτίζει όχι μόνο μεγάλους χώρους, αλλά δίνει και πόσιμο νερό για περίπου 3.000.000 ανθρώπους στο Χαλέπι και τη νότια και ανατολική επαρχία του.

«Όχι μόνο η γεωργία απειλείται για αλλοίωση, αλλά και εμείς, απειλούμαστε να διψάσουμε σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να κρατά μειωμένη τη ροή του Ευφράτη», δήλωσε ο Kelziyah.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail