Το Αζερμπαϊτζάν παίζει με τη φωτιά με τις πλάτες της Τουρκίας

Το Αζερμπαϊτζάν παίζει με τη φωτιά. Σπάει τη συνθήκη ειρήνης και εισβάλει και πάλι στην Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν με τις πλάτες της Τουρκίας έχει αποθρασυνθεί και συνεχίζει να προκαλεί την Αρμενία. Ο Αλίεφ, παρασυρμένος από τον προστάτη του Ερντογάν, κυριεύθηκε κι εκείνος από μεγαλομανία και επιχειρεί να εισβάλει, αυτή τη φορά όχι σε Αρμενικά εδάφη του Καραμπάχ, αλλά στην ενδοχώρα της Αρμενίας. 

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Εκμεταλλευόμενος τη ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στο Γιερεβάν, λόγω της παραίτησης της κυβέρνησης Πασινιάν, όπου η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές στις 20 Ιουνίου, οι Αζέροι βρήκαν την ευκαιρία να προκαλέσουν για μια ακόμη φορά. Παραβιάζοντας κάθε συνθήκη που υπεγράφη με τη λήξη του πολέμου στο Καραμπάχ, στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, εισέβαλαν στα βόρεια – ανατολικά σύνορα της Αρμενίας στη λίμνη Σεβάν, στις περιοχές Βαρεντίς και Σιουνίκ. Αντιμετωπίσθηκαν και στις δυο περιπτώσεις από τις Αρμενικές στρατιωτικές δυνάμεις και εκδιώχθηκαν από την περιοχή.

Η εισβολή του Αζερικού στρατού σε Αρμενικό έδαφος, δείχνει την επιθετικότητα του Αλίεφ και τις προθέσεις του, να προκαλέσει νέα ένταση στην περιοχή, ειδικά σε μια στιγμή που όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή. Φυσικά ο συγκεκριμένος πολιτικός ηγέτης, που είναι πειθήνιο όργανο του Ερντογάν, δεν κάνει απολύτως τίποτα εάν δεν έχει την προτροπή, την έγκριση και τη συμπαράσταση του Μέντορά του και προστάτη του προέδρου της Τουρκίας. Πίσω από κάθε επιθετική πράξη στην περιοχή του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται η Τουρκία. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αυτή τη φορά έγκαιρα παρενέβη και δήλωσε πως η Γαλλία, που είναι μια από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της ομάδας ΜΙΝΣΚ του ΟΑΣΕ (Ρωσία – ΗΠΑ – Γαλλία), θα σταθεί στο πλευρό των Αρμενίων μετά από αυτές τις αναίτιες προκλήσεις των Αζέρων. 

Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα μέχρι τις Αρμενικές εκλογές του Ιουνίου, θα είναι πολύ επικίνδυνα και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποφυγή μιας νέας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail