Τις μη θρηνήση σε, άγιε ναέ;

«…. Ω, Χριστέ, βασιλιά (μου), ανερμήνευτες και ανεξιχνίαστες είναι οι κρίσεις σου. Και έβλεπε κανείς μέσα στον σπουδαίο και άγιο εκείνο ναό της του Θεού Σοφίας τον επίγειο ουρανό, τον θρόνο της δόξας του Θεού, το όχημα των Χερουβίμ και το δεύτερο στερέωμα, το δια των χειρών του Θεού κατασκεύασμα, το θέαμα και το άξιο έργο, την αγαλλίαση όλης της Οικουμένης, το ωραίο και το ωραιότερο από όλα τα ωραία, μέσα στα άγια των αγίων, πάνω στην Αγία Τράπεζα να τρώνε και να πίνουν, να πραγματοποιούν όλες τις ανόσιες επιθυμίες τους με γυναίκες παρθένες και παιδιά…Ποιος δεν θα θρηνήσει για σένα, άγιε ναέ (της του Θεού Σοφίας); Και παντού, όλοι πονούσαν από το κακό που έβλεπαν.) (*)

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Με αυτά τα φρικτά λόγια ο αυτόπτης μάρτυρας της Άλωσης - και μέχρι τέλους πιστός φίλος του ηρωικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου - Γεώργιος Σφραντζής θρήνησε την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τους Τούρκους κατακτητές της Πόλης. Λόγια που σήμερα πολύ πιθανόν να ηχούν παράταιρα, απόμακρα και ακατανόητα και σίγουρα εκτός πολιτικής ορθότητας για τον σημερινό Έλληνα και τις πάσης φύσεως ηγεσίες του. Φάνηκε άλλωστε ξεκάθαρα και από την γενικευμένη απάθεια στην πρόσφατη, εκ νέου πανηγυρική μετατροπή του Ναού της ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ από μουσείο σε τζαμί. 

Για τους συγχρόνους του Σφραντζή οι αποφάσεις του Χριστού για την ΑΛΩΣΗ ξεπερνούσαν όντως τον ανθρώπινο νου. Τους σημερινούς Έλληνες φαίνεται πως τους ξεπερνά ακόμα και η άποψη ότι ο Ερντογάν, ως άλλος Μωάμεθ, έκανε μια νέα ΑΛΩΣΗ, τουλάχιστον σημειολογική.

(*)
"Ω των σοφών σου κριμάτων, Χριστέ βασιλεύ, ως ανερμηνεύεται και ανεξιχνίαστα εισί ˙ και ην ιδείν τον παμμέγιστον εκείνον ναόν και θειότατον της Θεού Σοφίας, τον ουρανόν τον επίγειον, τον θρόνον της δόξης Θεού, το χερουβικόν όχημα και στερέωμα δεύτερον, την Θεού χειρών ποίησιν, το θέαμα και έργον άξιον, το πάσης της γης αγαλίασμα, τον ωραίον και ωραίων ωραιότερον ˙ ου έσωθεν των άδυτων και άνωθεν των αγίων τραπεζών ήσθιον και έπιον και τας ασελγείς γνώμας και ορέξεις αυτών μετά γυναικών και παρθένων και παίδων επάνωθεν εποίουν και έπραττον. Τις μη θρηνήση σε, άγιε ναέ ; Και πανταχού παν κακόν ήν και πάσα κεφαλή ήλγει.»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail