Η ξεχασμένη γερμανική αποικιοκρατία

Η ιστορία της γερμανικής αποικιοκρατίας διήρκησε κάτι περισσότερο από τριάντα χρόνια (1884-1918), όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αυτό το «προνόμιο» για αιώνες. Εν τούτοις, ακόμα και σε αυτήν την σχετικά πολύ μικρή περίοδο στον «αγώνα» του Β΄ Ράιχ για μια «θέση στον ήλιο» της παγκοσμιοποιημένης αποικιοκρατίας καταγράφονται στο ενεργητικό του γενοκτονίες δύο λαών (Χερρέρο και Νάμα), τρεις πόλεμοι (“Germans to the front”) στην Κίνα, την Τανζανία και τη Ναμίμπια, πειράματα με ανθρώπους στη λίμνη Βικτώρια, αποθέωση της θεωρίας της «ανώτερης φυλής» κι ενός βαθιά ριζωμένου ρατσισμού ως «νομιμοποιητικό» στοιχείο της αποικιοκρατίας. 

Μια «παράνοια» με απόλυτη λαϊκή συναίνεση που ωφέλησε όλον τον γερμανικό λαό και εκφράστηκε με απίστευτη βαρβαρότητα, καταπίεση, δουλεμπόριο, αναρίθμητα εγκλήματα στην Αφρική, την Κίνα και σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, υποδούλωση, εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, καταλήστευση πρώτων υλών και ορυκτού πλούτου, καταστροφή τοπικών πολιτισμών, θρησκειών και παραδόσεων, επεκτατισμό.

Αποικιοκρατικά σχέδια έκαναν και οι εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ αναζητώντας «ζωτικό χώρο» στην Αφρική, μέχρι που έστρεψαν την προσοχή τους προς την Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα, σε αντίθεση με άλλες πρώην αποικιοκρατικές χώρες, η γερμανική αποικιοκρατία παραμένει μια ακόμα περίπτωση απωθημένης, σχεδόν ξεχασμένης ιστορίας. Ουσιαστικά μόνο κάποια έργα τέχνης υπάρχουν για να μας θυμίζουν μια από τις πιο βάρβαρες μορφές αποικιοκρατίας.

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail