Η Τουρκία αισθάνεται τη μεγάλη παγωμάρα από την Ουάσιγκτον

Sevgi001461 / pixabay
Freepen.gr - Η αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας από την Τουρκία και η επακόλουθη εκδίωξή της από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα αποτελέσει την κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, δήλωσε ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε στο Arab News την Κυριακή.

«Η σπέκουλα ποικίλλει ως προς το αν θα είναι μια ουσιαστική συνάντηση ή μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, αλλά αυτό που είναι σίγουρο σε αυτήν την ταραχώδη ατμόσφαιρα είναι ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν δεν θα είναι μια εγκάρδια ανταλλαγή απόψεων», είπε.

Ο Γιακίς δήλωσε ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα αφού ο Φρανκ Κένταλ, υποψήφιος γραμματέας της Πολεμικής Αεροπορίας του Μπάιντεν, τόνισε ότι θα συνεχίσει να τερματίζει το ρόλο της Τουρκίας στην παραγωγή ανταλλακτικών για τα F-35 κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης της Γερουσίας.

Αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνουν τον τερματισμό της παραγωγής εξαρτημάτων F-35 κινητήρων και ατράκτου στην Τουρκία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Γιακίς.

Παρά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα, η κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων F-35 συνεχίστηκε, «είτε επειδή η Τουρκία ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής είτε η μητρική εταιρεία, η Lockheed Martin, δεν μπόρεσε να βρει ένα κατάλληλο αντικαταστάτη», δήλωσε ο Γιακίς.

Μια σκληρή νομική μάχη είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια των ΗΠΑ για την εκκαθάριση των αμφισβητούμενων ζητημάτων που συνδέονται με τη λύση της σύμβασης με την Τουρκία, είπε ο Γιακίς.

«Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να βρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, θα γίνει και πάλι ευάλωτη. Αυτό θα την ωθήσει να διασφαλίσει την αεροπορική του άμυνα με ένα σύστημα από πηγές εκτός του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα παράδοξο που θα πρέπει να λύσει η Τουρκία» τονίζει ο πρώην ΥΠΕΞ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail