Οι υψηλές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας καλύπτουν τη φτώχεια και τα προβλήματα

Freepen.gr - Η οικονομία της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της G-20 μετά την Κίνα. Αλλά ο γρήγορος ρυθμός επέκτασης κρύβει την αυξανόμενη φτώχεια στη χώρα και μια οικονομική ευθραυστότητα που προκαλείται από τις λαϊκιστικές πολιτικές και μια πτώση στην αξία της λίρας, σημειώνει το ahvalnews.com.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας προσπάθησε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, συνεχίζοντας με ανορθόδοξα μέτρα που βοήθησαν στην πρόκληση νομισματικής κρίσης το 2018. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους επιτρέποντας στις κρατικές τράπεζες, κατεύθυνση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ενθαρρύνουν την άνθηση του δανεισμού μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που έχουν έλλειψη μετρητών.

Η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην Τουρκία ξεπέρασε τις προβλέψεις μεταξύ 6,3% και 6,7% σε έρευνες οικονομολόγων από το Reuters, το Bloomberg και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η παραγωγή τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο ανήλθε σε 728,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 717 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Αλλά πολλοί Τούρκοι δεν αισθάνονται το όφελος της οικονομικής ανάκαμψης. Μια πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου - το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας του από τις αρχές του 2018 - και ο διψήφιος πληθωρισμός τρώει την καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών, ενώ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται.

«Οι περισσότεροι αξιοπρεπείς οικονομολόγοι συνειδητοποιούν ότι αυτή η ανάπτυξη έχει αγοραστεί στην τιμή ενός πιο αδύναμου νομίσματος και υψηλότερου πληθωρισμού, καθιστώντας τους Τούρκους πολύ φτωχότερους σε όρους δολαρίου», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγικός αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

Τα δεινά της λίρας σημαίνουν ότι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει μειωθεί σε λιγότερο από 8.000 $ ετησίως από πάνω από 10.500 $ το 2017, λίγο πριν η νομισματική κρίση καταστρέψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και προκαλέσει οικονομική ύφεση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε τελευταία σε τόσο χαμηλά επίπεδα όπως το 2003, το έτος που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία ως πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 17,1% τον Απρίλιο, ο υψηλότερος στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές μετά την κρίση που υπέστη η Αργεντινή. Αναμένεται να επιταχυνθεί ξανά τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, η φτώχεια στη χώρα αυξάνεται, προκαλούμενη περαιτέρω από την αύξηση της ανεργίας που οφείλεται στο ξέσπασμα του COVID-19. Η πανδημία έχει αυξήσει τα δεινά των νοικοκυριών ακόμα και μετά τον ενθουσιασμό του Ερντογάν από την άνθηση του δανεισμού και την απαγόρευση στις εταιρείες να απολύσουν εργαζομένους. Πάνω από το ένα τέταρτο των νέων της Τουρκίας δεν έχουν πλέον δουλειά.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Τουρκία μειώθηκε σε χαμηλό δύο ετών το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Η υποβάθμιση των προσδοκιών για τα οικονομικά των νοικοκυριών και οι προοπτικές για τη γενική οικονομική κατάσταση στη χώρα ώθησαν την πτώση.

Το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια στην Τουρκία ανήλθε σε 9.219 λίρες (1.087 $) μηνιαίως το Μάιο, πάνω από το τριπλάσιο του εθνικού κατώτατου μισθού, από 7.942 λίρες πριν από ένα χρόνο, στοιχεία που δημοσίευσε η Συνομοσπονδία Τουρκικών Συνδικάτων (TÜRK- Last) την περασμένη εβδομάδα.

Ο καθαρός κατώτατος μισθός των 2.826 λιρών ανά μήνα είναι τώρα κάτω από το όριο πείνας για μια οικογένεια τεσσάρων από 2.830 λίρες, σύμφωνα με την TÜRK-İŞ. Υπάρχουν περισσότερα οικονομικά προβλήματα για τα τουρκικά νοικοκυριά, ανέφερε, επισημαίνοντας την αύξηση του κόστους ενέργειας και τροφίμων. Μόνο το Μάιο οι τιμές των τροφίμων στην Άγκυρα αυξήθηκαν κατά 2,28%, ανέφερε.

Αντιμετωπίζοντας κριτική για την οικονομική απόδοση της κυβέρνησής του και την υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα διατάξει τώρα την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια 19 τοις εκατό πρόωρα για να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα, απειλώντας με περισσότερο πληθωρισμό και αστάθεια λίρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail