«Φύλλο και φτερό» κάνει η επιτροπή στην επιχειρησιακή αξιολόγηση των φρεγατών: Κάθε σύστημα που προτείνουν οι «μνηστήρες»

File Photo: Γαλλική φρεγάτα τύπου Belhara. Φωτογραφία, πηγή DCNS
Θέλουν με τα πλοία που θα επιλέξουν να μπορεί ο στόλος ν’ ανταπεξέλθει σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και τις μελλοντικές απειλές.

Από: hellasjournal.com

Οι Επιτελείς που απαρτίζουν την πολυάριθμη ομάδα εργασίας σταθμίζουν όλες εκείνες τις διαφορετικές λύσεις που έχει κάθε μια πρόταση και κάνουν συσκέψεις ώστε να βγαίνουν κοινές λύσεις, οι οποίες καταγράφονται.

Ραντάρ, σύστημα μάχης, όπλα, σόναρ είναι ορισμένα από τα κύρια σημεία τα οποία «χτενίζουν» οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχειρησιακή αξιολόγηση των νέων φρεγατών.

  • Επιτελείς επισημαίνουν ότι φύλλο και φτερό γίνονται τα σόναρ που προτείνουν οι μνηστήρες και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερος λόγος…

Σε προγενέστερο χρόνο είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας ότι η πεντάμηνη Ελληνοτουρκική κρίση έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, διότι αρκετά από τα συμπεράσματα που έχουν βγει από εκεί, προσαρμόστηκαν και στις απαιτήσεις που υπάρχουν για τα νέα τέσσερα πλοία, αλλά και για τα επόμενα, όταν έρθει η δική τους ώρα.

Ένα από βασικά συμπεράσματα που έχουν συζητηθεί εκτενώς, εκείνης της κρίσης ήταν ο σιωπηρός ανθυποβρυχιακός πόλεμος στο Αρχιπέλαγος.

  • Έχουμε γράψει σε ρεπορτάζ ότι σημαντικός ήταν ο ρόλος των πτητικών μέσων, του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, που πρώτο «έσυρε» τουρκικό υποβρύχιο κι έδωσε στη συνέχεια την σκυτάλη στα υπέρ πολύτιμα S-70 Aegean Hawk.

Ωστόσο οι Επιτελείς του ΠΝ επισημαίνουν ότι μπορεί τα «γεράκια» του Ναυτικού να έκαναν πολύ δυνατή δουλειά αλλά και τα πληρώματα των φρεγατών δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα.

Οι φρεγάτες του στόλου είναι παλιά σκαριά, αλλά από την άλλη πλευρά τα συστήματα που διαθέτουν είναι λειτουργικά και συντηρημένα σε άριστη κατάσταση από τα πληρώματα των πλοίων.

Στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τα σόναρ των φρεγατών, τόσο των S που πρωταγωνίστησαν στο κυνήγι υποβρυχίων, αλλά και των ΜΕΚΟ κατέγραφαν όλα εκείνα τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα στην γέφυρα και το κέντρο επιχειρήσεων.

  • «Το σόναρ για την θάλασσα του Αιγαίου με το ιδιαίτερο ανάγλυφο που έχει λόγω των νησίδων κι όχι μόνο δεν είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ή το μάτι κι αυτί της φρεγάτας για τον βυθό.

Είναι ξεχωριστό όπλο που περισσότερο θυμίζει ασπίδα», σημειώνει έμπειρο στέλεχος εξηγώντας ότι στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης το σόναρ κρίνεται ως ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να διαθέτει το κάθε καράβι κι αυτό πρέπει να είναι ενσωματωμένο σ’ αυτό.

Και στο Πολεμικό Ναυτικό τώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η αξιολόγηση των νέων φρεγατών, βάζουν απέναντι από το νέο πλοίο του στόλου ένα τουρκικό υποβρύχιο τύπου 214. Η Ελληνική απάντηση είναι το Αμερικανικής κατασκευής ΜΗ-60 ROMEO, το πιο σύγχρονο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο που έχει ήδη αγοράσει η χώρα μας, αλλά στο ναυτικό επιτελείο θέλουν την φρεγάτα μόνη της να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτή την σιωπηρή απειλή από τον βυθό.

  • Να έχει το σύστημα που θα της δώσει χρόνο αντίδρασης με ελιγμούς αλλά και τα αντίμετρα για να ξεγελάσει την απειλή.
    Στο Πολεμικό Ναυτικό μιλούν για μια πολύ αναλυτική επιχειρησιακή αξιολόγηση των πλοίων που κάθε σύστημα το οποίο προτείνεται μπαίνει στην «ιερά εξέταση» των πολύπειρων του ναυτικού επιτελείου.

Στόχος της ηγεσίας του ναυτικού και του ίδιου του Ναυάρχου Πετράκη είναι το πολύ μέσα στο πρώτο 15θημερο του Ιουνίου να έχει φύγει από τα χέρια του η λίστα των φρεγατών και οι προτάσεις του χρήστη προς την πολιτική ηγεσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail