Αλβανός αναλυτής: Έρχεται αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια


Ο  πολιτικός αναλυτής  Φάτος Λουμπόνια έχει μια διαφορετική ανάλυση του τι συνέβη σήμερα, όπου ο πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα κηρύχθηκε «non grata» από τις ΗΠΑ.

Από: echedoros-a.gr

Ο Λουμπόνια είπε ότι αν αυτή η στάση των ΗΠΑ  αν είχε έρθει το 96-97 θα ήταν πολύ ευχαριστημένος, καθώς θα έδινε υποστήριξη στη Δημοκρατία, αλλά σήμερα σύμφωνα με αυτόν φαίνεται ως μια αναχρονιστική κίνηση, που υποδηλώνει κάτι άλλο.

Για αυτόν, δεν πρόκειται για τη Δημοκρατία, αλλά για πολιτική υποστήριξη που δίδεται στον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

 Ως προς τα κίνητρα, έχει δύο υποθέσεις, μία από αυτές είναι για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.

Ο αναλυτής θα σημειώσει ότι ο Μπερίσα  ήταν στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας πάρα πολλά χρόνια και τόνισε ότι είναι γνωστό ότι «ο Νάνο, ο οποίος διέπραξε διαφθορά, από όσα γνωρίζουμε δεν είδαμε τους Αμερικανούς να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. «Αν και δεν είμαι  ο πλέον ενήμερος, υπάρχουν ερωτηματικά. Η Αμερική είναι κράτος δικαίου και ο Αλκαπόνε  καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Ο καθένα έχει το τεκμήριο της αθωότητας, όταν δεν υπάρχει απόδειξη. Από νομική άποψη μου φαίνεται, καταρχήν,  ύποπτη αυτή η κίνηση».

Σύμφωνα με τον Λουμπόνια, «εάν πρόκειται για τη δημοκρατία, δεν βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο  από το να αναλάβει ένα κόμμα ολόκληρο το κράτος και δεν βλέπω καμία αμερικανική αντίδραση σε αυτό. Είναι σαφές ότι υπάρχει υποστήριξη προς αυτό το καθεστώς. Γιατί να υποστηρίζουν τον Έντι Ράμα όταν ο Ράμα είναι το πρόβλημα σήμερα για την Αλβανία; Πως είναι δυνατόν να μην το βλέπουν αυτό και βλέπουν τι έγινε πριν από οκτώ χρόνια. Όχι, δεν πρόκειται για τη δημοκρατία, αλλά για πολιτική υποστήριξη στον Έντι Ράμα».

Ο Λουμπόνια θα αναφερθεί και στην δεύτερη υπόθεση.


«Η δεύτερη υπόθεση που μου φαίνεται πιο προβληματική, είναι η ατζέντα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Trump, για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια», είπε ο αναλυτής, ο οποίος διερωτάται εάν η κίνηση των ΗΠΑ, για τον Σαλί Μπερίσα ως «Persona non Grata» έχει να κάνει για να εξουδετερώσει έναν αντίπαλο του Έντι Ράμα, σε ενδεχόμενη συμφωνία του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξαντάρ Βούτσιτς στο ζήτημα αυτό.

Gazeta Shqiptare
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail