Συμφωνία των Πρεσπών: Στόχος του Μαξίμου να υπερψηφίσει ο Καραμανλής

Αρχές του καλοκαιριού έρχονται στη Βουλή τα τρία μνημόνια-Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη! Γιατί δεν θέλει καταψήφιση του μνημονίου από «γαλάζιους» βουλευτές.

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

Το «κατενάτσιο» που παίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών που πρέπει να κυρωθούν από την ελληνική Βουλή, δεν φαίνεται να αντέχει για πολύ, καθώς η χώρα δεσμεύεται στην ψήφισή τους.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», έχει διαβεβαιώσει ξένους συνομιλητές του, πως τα τρία μνημόνια θα εγκριθούν από την ελληνική Βουλή στις αρχές καλοκαιριού, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Η «κωλοτούμπα» σε ένα θέμα που εμφανιζόταν προεκλογικά ως θέμα αρχής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους:

Πρώτον, επειδή διαφωνούν με την κύρωση δυο πρώην πρωθυπουργοί. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη δηλώσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να παραστεί στην ψηφοφορία, ενώ αντίστοιχες θέσεις και προβληματισμούς φέρεται να έχει εκφράσει σε συνομιλητές του και ο Κώστας Καραμανλής. Και οι δυο, δεν έχουν σκοπό να κάνουν «αντάρτικο» στην κυβέρνηση –και για το λόγο αυτό δεν καταψηφίζουν τα τρία μνημόνια , αλλά και δεν καλούν τους βουλευτές που επηρεάζουν να τους μιμηθούν- θεωρούν όμως ότι σε ένα «θέμα αρχής» δεν μπορεί να κάνουν πίσω.

Δεύτερον, λόγω ακριβώς της εκπεφρασμένης δημοσίως θέσης του Αντώνη Σαμαρά και των δεδομένων προβληματισμών του Κώστα Καραμανλή, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να θέσει θέμα «κομματικής πειθαρχίας»! Η «κομματική πειθαρχία» θα ήταν «μια κάποια λύσις», ιδίως για τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδας ή τους βουλευτές που είχαν συμμετάσχει στα συλλαλητήρια, καθώς θα μπορούσαν να την επικαλεστούν στους ψηφοφόρους τους για την αλλαγή της θέσης τους. Η διαφωνία των δυο πρώην πρωθυπουργών, όμως, καθιστά αδύνατη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επιβολή της «κομματικής πειθαρχίας». Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να διαγράψει τους δυο πρώην πρωθυπουργούς ή να τους …εξαιρέσει από την «κομματική πειθαρχία»-καταλαβαίνετε ότι το πρώτο δεν γίνεται, το δεύτερο θα ήταν αστείο-και όσο και αν η κυβέρνηση ελέγχει πολλά μέσα, η …αυτογελοιοποίηση έχει και όρια!

Τρίτον, «μια κάποια λύσις» θα μπορούσε επίσης να ήταν η παραπομπή προς ψήφιση του θέματος στα θερινά τμήματα της Βουλής, με το σχετικό …μαγείρεμα της σύνθεσής τους, όπως συνηθίζουν παραδοσιακά πολλές κυβερνήσεις! Και εδώ, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άτυχος, αφού φέτος, λόγω των εργασιών της Προανακριτικής για την υπόθεση Καλογρίτσα δεν θα υπάρχουν στη Βουλή θερινά τμήματα!

Τέταρτον, το σταυρόλεξο περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στις ονομαστικές ψηφοφορίες όσο διαρκεί το παράδοξο -και ανεπίτρεπτο- του τρόπου που αυτός γίνονται- δια της επιστολικής ψήφου στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας! Έτσι, τυχόν αποχή βουλευτών μπορεί να οδηγήσει στο παράδοξο να μην συγκεντρώνονται 151 ψήφοι, με τν κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση να δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα!

Στο τοπίο αυτό που δημιουργείται, το Μαξίμου φέρεται να έχει ως αρχικό στόχο να πειστεί να ψηφίσει τα τρία μνημόνια ο ένας από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και συγκεκριμένα ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και –εν αντιθέσει με τον Αντώνη Σαμαρά, που δεν αλλάζει θέση- δεν έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα υπερψηφίσει! Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, πολλών είναι πως στο τέλος, έστω και με βαριά καρδιά, ο Κώστας Καραμανλής θα πειστεί και θα υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια!

Στόχος, επίσης, του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να μην υπάρχει καταψήφιση των τριών μνημονίων από κάποιον εκ των «γαλάζιων» βουλευτών.

Για την αποχή ενός ή δυο βουλευτών θα γίνουν τα «στραβά μάτια»-αν και με όπλο τον επικείμενο ανασχηματισμό εκβιάζεται ένα μέρος των βουλευτών.

Επιπλέον, οι διεργασίες στο χώρο της ακροδεξιάς αρχίζουν και γίνονται έντονες και στο Μαξίμου δεν επιθυμούν οι αντιδράσεις στα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών να είναι τέτοιες που θα διευκολύνουν είτε τις διεργασίες για ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Τράγκα, είτε για περαιτέρω ενίσχυση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όπως βλέπετε, το θέμα μόνο απλό δεν είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail