Τούρκος οικονομολόγος: Αν δε μειωθεί η ισοτιμία λίρας-δολαρίου, την έχουμε άσχημα

Ο οικονομολόγος Atilla Yeşilada ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα Sözcü πως αν η ισοτιμία τουρκικής λίρας παραμείνει στα 8,50, ένα νέο κύμα πληθωρισμού θα ξεκινήσει στην Τουρκία.

Αυτήν τη στιγμή, η τουρκική λίρα βρίσκεται στα 8,45 σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και στο επίπεδο-ρεκόρ των 10,27 με το ευρώ.

"Δώστε προσοχή στο δολάριο τη Δευτέρα", προειδοποιεί ο Yeşilada. "Η τιμή των 8,50 που έφτασε για λίγο η λίρα κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου πιθανώς δεν μπορεί να διατηρηθεί, αλλά αν δεν επιστρέψει ξανά στο επίπεδο των 8,20 τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει αμέσως ένα κύμα πληθωρισμού". Ο Yeşilada προέβλεψε ακόμη ότι πολλές τουρκικές εταιρείες θα εισέλθουν στην αγορά και θα αρχίσουν να αγοράζουν σε ξένο νόμισμα. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι επενδυτές που θα ζητήσουν από την τουρκική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, πρόσθεσε.

"Επομένως, είναι απαραίτητο να είμαστε πολύ προσεκτικοί τη Δευτέρα. Θα παρέμβει η κεντρική τράπεζα ή θα πέσει η αξία της λίρας σε σχέση με το δολάριο στις συναλλαγές; Εάν όχι, την έχουμε άσχημα. Είναι καιρός να είμαστε προσεκτικοί και λίγο απαισιόδοξοι για την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά", επεσήμανε.

Ο Yeşilada προειδοποίησε επίσης ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εάν χάσει τα φετινά τουριστικά έσοδα, συμπληρώνοντας πως "η χαμηλή τιμή της λίρας είναι αρνητική για την ανάπτυξη".

Καταλήγοντας σημείωσε ότι ένα άλλο κύμα του κορονοϊού, ίσως λόγω των παραλλαγών του ιού, θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία. 

Από: capital.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail