Πρόταση Μηταράκη για συνορεύουσα ζώνη; Ή κάτι άλλο;

Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης πρότεινε χθες στην Υπουργική Σύνοδο της Λισαβόνας, να μπορεί να κάνει έλεγχο η Frontex και εκτός των χωρικών παράνομης διακίνησης μεταναστών υπάρχει εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, που αξιοποιεί τον διάπλου μεταξύ των νησιών στο Αιγαίο και εκτός χωρικών υδάτων (για να μην μπορεί να ελεγχθεί), προκειμένου να προσεγγίσουν στα Δυτικά παράλια της χώρας που έχουν πολύ χαμηλότερο βαθμό επιφυλακής από τα νησιά στα Ανατολικά της χώρας. 

υποναύαρχος ε.α.
πρόεδρος Κοινωνίας Αξιών

Για τον λόγο αυτό από το 2014 ακόμη και στην συνέχεια σε όλες τις κυβερνήσεις, προτείναμε την εγκαθίδρυση "Συνορεύουσας Ζώνης" μέχρι τα 10 νμλ από τις ακτές, ώστε να αποκτήσουμε τον απόλυτο αστυνομικό έλεγχο των Ελληνικών θαλασσών σε ότι αφορά, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία την αρχαιοκαπηλία κλπ (μαζί με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Ακτοφυλακής).

Σήμερα ο κος Μηταράκης στην ουσία αυτό πρέπει να προτείνει, συγκεκριμένα και σαφώς στις Ευρωπαϊκές αρχές. 

Την εγκαθίδρυση "Ευρωπαϊκής Συνορεύουσας Ζώνης" (ανάλογα με τις ανάγκες αστυνόμευσης κάθε περιοχής και μέχρι το πολύ 24 νμλ από τις ακτές κάθε Ευρωπαϊκής χώρας). 

Είναι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθεί η πρότασή του άμεσα, χωρίς χρονοβόρες συμφωνίες με τρίτους και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η άλλη περίπτωση είναι να υπάρξει περιφερειακή συμφωνία για τον έλεγχο της μετανάστευσης εκτός των Ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων, με εγκαθίδρυση ιδιαίτερης πολυεθνικής επιχείρησης, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και εξακολουθεί να συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές σήμερα (υπάρχουν ακόμη εν υπνώσει επιχειρήσεις). 

Σε αυτήν την συμφωνία θα μπορούσαν να ενταχθούν και τρίτες χώρες (π.χ. Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία κλπ).

Όμως η συμμετοχή της Τουρκίας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή, γιατί είναι δεδομένο ότι θα το αξιοποιήσει η Τουρκία για να αμφισβητήσει (de facto και έμμεσα de jure) τις αρμοδιότητές μας έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και οπωσδήποτε την ενότητα του Αιγιακού χώρου.
Γι αυτό ακριβώς η λύση της "Συνορεύουσας Ζώνης" μέχρι τα 10 νμλ για μας από τις ακτές, παρουσιάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail