Το τελευταίο «χαρτί» της Τουρκίας για τη διάσωση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Η Τουρκία δύσκολα θα εγκαταλείψει το σχέδιο επιρροής και διείσδυσης στη Λιβύη, καθώς έχει επενδύσει σε αυτό τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά.

Από: newpost.gr

Εντείνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας να περισώσει το παράνομο τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, καθώς κινδυνεύει να τεθεί εκτός των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να «παίξει» το τελευταίο της «χαρτί» για να μπορέσει να διατηρήσει τις αξιώσεις της για την κυριότητα των θαλάσσιων ζωνών ακόμα και νότια της Κρήτης.

Την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις ζητούν πλέον αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, η Άγκυρα προσπαθεί να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα πραγματοποιώντας μπαράζ επαφών σε ανώτατο επίπεδο. Την ίδια ώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετύχει τη νομιμοποποίηση από την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης  του παράνομου μνημονίου και εμφανή στόχο να προχωρήσει σε δημιουργία τετελεσμένων.

Πάντως η Τουρκία δύσκολα θα εγκαταλείψει το σχέδιο επιρροής και διείσδυσης στη Λιβύη, καθώς έχει επενδύσει σε αυτό τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά. Όπως φαίνεται θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα ώστε να μείνουν στο «παιχνίδι» ποντάροντας στην κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Αν έως τότε μάλιστα αντιληφθούν ότι ο χρόνος δεν κυλά υπέρ τους ίσως να επιχειρήσουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Το περιστατικό νότια της Κρήτης όταν η Άγκυρα απέστειλε στην περιοχή φρεγάτα με στόχο να παρενοχλήσει ακόμα και να σταματήσει τις επιστημονικές έρευνες του Γαλλικού πλοίου «L’Atalente» είναι ενδεικτικό της διάθεσης των γειτόνων να προχωρήσουν ακόμα και σε ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. 

Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ περί «δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» και δήθεν «προκλήσεων» της Ελλάδας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Και δείχνουν ότι παρά τα αλλεπάλληλα «χαστούκια» που δέχεται η γειτονική χώρα δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει τουλάχιστον απέναντι σε όλα όσα διεκδικεί από την Αθήνα. Αν και η αποστολή από την Άγκυρα ερευνητικού στην περιοχή που ορίζει το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημονίο θεωρείται πλέον ως κίνηση όχι απλά υψηλού ρίσκου αλλά ως ακραία ενέργεια, ο τρόπος με τον οποίο πλέον λειτουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. 

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά κάθε κίνηση των γειτόνων και παραμένει σε απόλυτη εγρήγορση ενώπιον μιας ενδεχόμενης τέτοιας κίνησης από την Άγκυρα. Και με δεδομένο ότι οι γείτονες αναζητούν διέξοδο με μια ενέργεια εντυπωσιασμού αλλά και ταυτόχρονα με δυναμική ώστε να τους ξαναφέρει σε θέση ισχύος την ώρα που βάλλονται πανταχόθεν. Σε αυτή την κατεύθυνση έγκειται και η προσπάθεια για προσέγγιση με την Αίγυπτο, χώρα «κλειδί» για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα οι Γάλλοι του ενεργειακού κολοσσού της Total. Η εταιρεία αποτελεί τον διαχειριστή της κοινοπραξίας (40% Total,40%ExxonMobil 20% ΕΛΠΕ) η οποία έχει τα δικαιώματα έρευνας σε δύο περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης για κοιτάσματα υδρογοναθράκων. Και παρά το γεγονός ότι παραμένει ερώτημα εάν αποτελούν πλέον συμφέρουσα επένδυση οι γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη το Γαλλικό ενεργειακό ενδιαφέρον φαίνεται ότι παραμένει υψηλό όπως και τα συμφέροντα που έχει το Παρίσι στην ευρύτερη περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail