"Βουτιά" στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το Μάιο

Η επιστροφή, έστω και με δόσεις, στην κανονικότητα, έχει άμεσο αντίκτυπο στο ταμείο των σούπερ μάρκετ. Το ταμείο είναι "μείον” τον Μάιο, συγκρινόμενο με αυτό του περσινού αντίστοιχου μήνα, όπου ζούσαμε υπό το καθεστώς αυστηρού lockdown και η μόνη διέξοδος ήταν η κατανάλωση, σχεδόν αποκλειστικά, μέσω των σούπερ μάρκετ.

Από: capital.gr

Της Αλεξάνδρας Γκίτση


Προμηθευτές, που μίλησαν στο Capital.gr, αναφέρουν ότι σε ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα, οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει από 30-50%. Ισχυρές πιέσεις με διψήφια πτώση των πωλήσεων τους δέχονται και άλλες κατηγορίες όπως είναι οι μπύρες και τα αναψυκτικά. Με την κατηγορία παγωτού να δέχεται άγριο "σφυροκόπημα” μετά και την άρση του lockdown και το άνοιγμα της εστίασης.

Πέρυσι την εβδομάδα που έληγε στις 17 Μαΐου τα σούπερ μάρκετ κατέγραψαν ανάπτυξη 10,1% συνολικά, οι πωλήσεις παγωτού 39,3%, 50% η κατεψυγμένη pizza και τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα 33,3%.

Εκτός από τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα -η εστίαση ανέβασε ρολά στις 3 Μαΐου-, ο φετινός Μάιος είχε και μια ακόμη σημαντική διαφορά σε σχέση με τον περσινό. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά στις 3 και 4 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη, διότι μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς.

Βέβαια θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, ότι αυτή η "απώλεια” ημερών σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα -το Πάσχα πέρυσι έπεσε τον Απρίλιο-, ισοφαρίσθηκε με τη δυνατότητα που έδωσε η Πολιτεία για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που έχουν μεσολαβήσει από το Πάσχα μέχρι και σήμερα. Αυτό θα ίσχυε στην περίπτωση που ο βασικός παίκτης του κλάδου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% του συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ, ο όμιλος Σκλαβενίτη, λειτουργούσε τις Κυριακές. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης διατηρεί κλειστά τα καταστήματά της τις Κυριακές με εξαίρεση αυτό που βρίσκεται στο Eμπορικό Πάρκο Smart Park, στα Σπάτα.

Εν αντιθέσει, πάντως με το τι συνέβη τις 19 πρώτες ημέρες του Μαΐου, το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων ενισχύθηκε κατά 3%, οδηγούμενος κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου και δη την τελευταία εβδομάδα, που ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε χθες η NielsenIQ τη Μεγάλη εβδομάδα (13/4-19/4) οι πωλήσεις αυξήθηκαν 10,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή Μεγάλη Εβδομάδα (13/4-19/4), κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καταγραφεί αύξηση +5,5%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις κατηγορίες τροφίμων & ποτών και στα φρέσκα και επί ζυγίω προϊόντα. Στα "παράδοξα” της κατανάλωσης τη Μεγάλη εβδομάδα ήταν ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων προήλθε από Περιφέρεια, με την περιοχή της Πελοποννήσου να αναπτύσσεται κατά +18,3%, η Κεντρική Ελλάδα με +16,8%, αλλά και η Κρήτη με +10,2%, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονταν οι μετακινήσεις.

Αναλυτές, στελέχη προμηθευτικών εταιρειών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ αναμένουν υποχώρηση των πωλήσεων. Τους επόμενους 3-4 μήνες εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί, στην καλύτερη περίπτωση, στα περσινά επίπεδα, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο αναμένουν σημαντική υποχώρηση του τζίρου. Για το σύνολο της χρονιάς εκτιμούν πως ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα υποχωρήσει εφέτος 2-4% σε σχέση με το 2020.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail