Εξηγήστε τη διαφορετική αντιμετώπιση Τουρκίας -Λευκορωσίας

Το σοβαρό ζήτημα των κινδύνων για την ασφάλεια των πτήσεων που προκύπτουν εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να αποκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέφερε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σχετική αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κρατικής αεροπειρατείας του καθεστώτος της Λευκορωσίας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης παραθέτει αρχικώς τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη Έκθεσή του για την Τουρκία. Όπως τονίζει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, στην Έκθεση «γίνεται ειδική αναφορά στους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να αποκαταστήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Κέντρων Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Έκθεση καταγράφεται ότι η απουσία επικοινωνίας συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων, όπως προσδιορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας και την Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Πιλότων Αερογραμμών και καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί. Υπογραμμίζεται επίσης ότι αυτός είναι ένας τομέας που θα μπορούσε η Τουρκία να αποδείξει την προσήλωση της στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Η σημαντική αυτή αναφορά για την Κύπρο, συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην Έκθεση για την Τουρκία, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη.

Με βάση τα πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση της ΕΕ έναντι του καθεστώτος της Λευκορωσίας στο πρόσφατο συμβάν κρατικής αεροπειρατείας, ο Κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες έναντι της Τουρκίας. Ζητά επίσης από την Ευρ. Επιτροπή να επιβεβαιώσει αν υιοθετεί τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου ότι η συμμόρφωση της Τουρκίας θα συνιστούσε σοβαρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να διευκρινίσει του λόγους που η μέχρι τώρα στάση της προς τις τουρκικές παρανομίες και το καθεστώς Ερντογάν δεν συνάδει με την άμεση αντίδραση έναντι του καθεστώτος Λουκασένκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail