Η Ουκρανία είναι βασικός «αιμοδότης» για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία

Freepen.gr - Η Ουκρανία αναδεικνύεται ως βασικός «αιμοδότης» για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, εξασφαλίζοντας μαζική παροχή της στρατιωτικής της τεχνολογίας σε όσους τομείς χρειάζεται η Άγκυρα.

Φαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου παραμένουν αδύναμες, καθώς όλο το βάρος έχει πέσει στις ρωσοτουρκικές «συμφωνίες», κυρίως λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, η μεταφορά της ουκρανικής στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία, η μελλοντική και η ήδη υπάρχουσα συνεργασία, μπορεί να οδηγήσει σε σχεδόν «ενοποίηση» των στρατιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών.

Όπου η Ουκρανία υστερεί, η Τουρκία έρχεται να συνεισφέρει, και όπου η Τουρκία υστερεί, η Ουκρανία έρχεται να «γεμίσει τα κενά» με την τεχνολογία που έχει, καθώς είναι μια χώρα που, κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, είχε μια πολύ ανεπτυγμένη τεχνολογία και επιστημονική δυνητικός. Οι βιομηχανικές της εγκαταστάσεις σε τομείς όπως η παραγωγή αεροσκαφών, καθώς και αντιαρματικά πυρομαχικά, άρματα μάχης ή εξερεύνηση του διαστήματος, διατηρήθηκαν και αναπτύχθηκαν ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν η Ουκρανία και η Τουρκία δείχνουν σαφώς ότι οι σχέσεις μεταξύ Κίεβου και Άγκυρας όσον αφορά τη στρατιωτική τεχνολογία δεν περιορίζονται σε ορισμένα «προγράμματα εξοπλισμών», αλλά αντιπροσωπεύουν μια πολύ βαθιά συνεργασία.

Πιο πρόσφατα, οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία ενδιαφερόταν να αποκτήσει ουκρανική τεχνολογία κινητήρων για το πρόγραμμα πυραύλων «Gezgin», κάτι που παρουσιάστηκε ως ομόλογο του αμερικανικού πυραύλου Tomahawk. Το έργο Gezgin έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη συμβατικών δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας για ναυτικές πλατφόρμες που θα πρέπει να έχουν εμβέλεια περίπου 1000 χιλιομέτρων.

Οι ThomasST και Edvin Watson σε ένα εκτενέστατο άρθρο του για το southfront.org παρουσιάζουν αναλυτικά όλα τα πεδία της ουκρανο - τουρκικής συνεργασίας η οποία αφορά συστήματα επικοινωνίας, κινητήρες ελικοπτέρων, διαστημική έρευνα, αεροσκάφη, UAV, αντι-αρματικούς πυραύλους και ναυπήγηση πολεμικών σκαφών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail