Πομπέο: «Σημαντικά στοιχεία» ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από εργαστήριο στην Κίνα

Ο πρώην ΥΠΕΞ και διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας (WIV) στη Ουχάν διεξήγαγε μυστική στρατιωτική έρευνα και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «σημαντικά στοιχεία» ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 διέρρευσε από το συγκεκριμένο εργαστήριο. Προειδοποίησε δε, ότι συνεχίζονται τα επικίνδυνα πειράματα.

Από: Το Βήμα

«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι το εξής: γνωρίζουμε ότι κάποιοι μέσα από το εργαστήριο, είχαν εμπλακεί σε προσπάθειες που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό», δήλωσε ο Πομπέο στο Fox News, το Σάββατο 29 Μαΐου, σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail.

«Αρνούνται να μας πουν τι ήταν αυτά τα πειράματα και να επιτρέψουν την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε ο Πομπέο. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα πρέπει να γνωρίζουμε…Αυτό το εργαστήριο λειτουργεί ακόμη και πιθανότατα εξακολουθεί να διεξάγει την ίδια έρευνα η οποία κατέληξε στη διαρροή του ιού από το εργαστήριο», είπε. «Μόνο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γνωρίζει την απάντηση. Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει… ελπίζω ότι θα υπάρξει διμερής ώθηση να λογοδοτήσει η Κίνα», δήλωσε ο Πομπέο.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «να ενισχύσουν τις προσπάθειες στις έρευνές τους για την προέλευση της πανδημίας και να του αναφέρουν τα αποτελέσματα σε 90 ημέρες».

Ο Πομπέο έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη θεωρία διαρροής του ιού από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Ωστόσο, αυτή η θεωρία είχε απορριφθεί μέχρι πρόσφατα, ως άλλη μια θεωρία συνωμοσίας.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που αρρώστησαν εκεί, επιστήμονες που αρρώστησαν. Έκαναν πειράματα σε ιούς, αυξάνοντας την μεταδοτικότητά τους (“Gain of function”). Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να το ψάξει. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει την έρευνα που είχαμε ξεκινήσει», δήλωσε ο Πομπέο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πομπέο αναφέρεται σε μια πιθανή σχέση μεταξύ του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν (WIV) και του κινεζικού στρατού.

Τον Ιανουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε τα ευρήματά του σχετικά με το WIV,  καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ινστιτούτο «έχει εμπλακεί στην διεξαγωγή ερευνών, συμπεριλαμβανομένων πειραμάτων σε ζώα, εκ μέρους του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017».

Επίσης, «ένα εργαστηριακό ατύχημα θα μπορούσε να μοιάζει με μια φυσική επιδημία- εάν αρχικά εκτεθούν λίγα άτομα- και να επιδεινωθεί από ασυμπτωματική μόλυνση».

Οι δηλώσεις του Πομπέο έρχονται μετά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail για μια έκθεση, η οποία υποστηρίζει ότι οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν την COVID-19 σε ένα εργαστήριο στη Ουχάν, και στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους με εκδόσεις του ιού αντίστροφης μηχανικής, ώστε να φαίνεται ότι εξελίχθηκε φυσικά από νυχτερίδες.

Ο Μπάιντεν παρότρυνε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων να αναζητήσουν νέα στοιχεία για το αν η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει τη διαρροή του ιού από το εργαστήριο.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους των μυστικών υπηρεσιών και της επιστημονικής μας κοινότητας, για να φτάσουμε στην αλήθεια», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail