Οι Αζέροι παραμένουν σε αρμενικό έδαφος κι ο Πασινιάν φοβάται στρατιωτική λύση χωρίς τη Ρωσία

Freepen.gr - Σε ορισμένες περιοχές των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν παρατηρείται μια τάση αύξησης της έντασης και της επιθετικότητας του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ενεργοποιεί τις διαδικασίες αντίδρασης που προβλέπονται στο CSTO και το στρατηγικό σύστημα Αρμενίας-Ρωσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Νικολ Πασινιάν στη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της 17ης Μαΐου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι χθες το βράδυ, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη», είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ένα θέμα - οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποσυρθούν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Εφόσον αυτό δεν έχει συμβεί, θεωρούμε αυτό το ζήτημα, αυτή την κατάσταση ως κρίση που απειλεί την κυριαρχία, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, μια κατάσταση που ορίζεται από τον χάρτη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, τη Συνθήκη για τη Συλλογική Ασφάλεια και το χάρτη της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Εφόσον δεν επιλυθεί ο νόμιμος στόχος μας, πρέπει να επικαλεστούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και ταυτόχρονα οι αρμένικοι-ρωσικοί συμμαχικοί μηχανισμοί, οι οποίοι προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε ο Πασινιάν

Ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι η λύση στο ζήτημα πρέπει να επιτευχθεί πολιτικά. «Και αν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, τότε με την ίδια λογική πρέπει να ξεκινήσουν οι στρατιωτικοί-πολιτικοί μηχανισμοί. Εννοώ ότι η Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας και οι αρμενικές-ρωσικές συνθήκες προβλέπουν λειτουργίες και αυτές οι συνθήκες προβλέπονται για αυτές τις ίδιες περιπτώσεις και εμείς - χρησιμοποιώντας το νόμιμο δικαίωμά μας, ξεκινήσαμε την έναρξη αυτών των ενεργειών».

Η ουσία είναι ότι οι Αζέροι εξακολουθούν να παραμένουν σε αρμενικό έδαφος και από ό,τι έχει φανεί μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν εύκολα. Άλλωστε για κάποιο λόγο βρίσκονται εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail