Ποιος ωφελείται από το κτύπημα της Λευκορωσίας;

Η παραβατική ενέργεια της Λευκορωσίας στη πτήση της Ryanair που διέσχιζε τον εναέριο χώρο της επικράτειά της για να συλλάβει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο είναι ένα κατασκοπευτικό σενάριο με πλούσια στοιχεία τρομοκρατικής επιχείρησης στη σύγχρονη αυταρχική συμπεριφορά κρατών. Αναμφίβολα οι αυταρχικές κυβερνήσεις θα δικαιολογήσουν αυτή τη πράξη με βάση την άσκηση εθνικής κυριαρχίας στον δικό τους εναέριο χώρο. Αλλά αυτή η ενέργεια έθεσε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους που ταξίδευαν με τη συγκεκριμένη πτήση και κατέστησε προηγούμενο για μελλοντικές ενέργειες αυτού του είδους. Πέραν αυτού κατέδειξε την ανεπάρκεια των Ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας και για την Ελλάδα από όπου ξεκίνησε η πτήση προκαλεί ερωτηματικά που αφορούν την εθνική μας ασφάλεια.
 
Γράφει ο Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς / υποναύαρχος ε.α.
 
Η ΕΕ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επεκτείνουν τις ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις τους σε προσωπικότητες και ιδρύματα από τη Λευκορωσία καθώς θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις, για να εκδιώξουν τους διπλωμάτες της Λευκορωσίας ή να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Μινσκ. Επίσης θα μπορούσαν να τερματίσουν τις επιχορηγήσεις, τα δάνεια και τα προγράμματα της ΕΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λευκορωσία. Ακόμη θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Belavia, την εθνική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας, να προσγειωθεί στην επικράτειά τους.
 
Όμως αυτή η παραβατική ενέργεια της Λευκορωσίας στη πτήση της Ryanair είναι προφανώς απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια. Απαιτείται άμεσα η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά είναι δύσκολο να ενεργοποιηθεί, καθώς η Λευκορωσία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στη Ρωσία για να αποτρέψει οποιαδήποτε σοβαρή δράση εκεί, ακόμη και μια προεδρική δήλωση. Εξάλλου, αυτό έκαναν οι ΗΠΑ για το Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να αποτρέψουν μια δήλωση σχετικά με τον πόλεμο της Γάζας.
 
Το πιο σημαντικό είναι ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ να ενεργούν μαζί σε θέματα διεθνούς ασφάλειας. Εάν το κάνουν, το μήνυμα θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό.
 
Μπορεί να μη μου αρέσουν τα σενάρια συνομωσίας αλλά εκτιμάται η πιθανότητα ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα γεγονότα της Λευκορωσίας και ως "κβαντικό άλμα" Το κβαντικό άλμα είναι η ικανότητά μας να σχηματίσουμε μία ισχυρή πρόθεση, να συγκεντρωθούμε σε αυτή και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι, ενώ γύρω μας η καθημερινότητα τρέχει. Αυτό μας διδάσκει η κβαντική μέθοδος. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ενώ υποστηρίζει το δικαίωμα του Λουκασένκο να κάνει ό, τι έκανε, μάλλον θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να τον απαλλάξει των καθηκόντων, γνωρίζοντας ότι η Δύση δεν θα αντιταχθεί σοβαρά υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Ακόμη και πριν από αυτό το περιστατικό, οι Ρώσοι προσπαθούσαν για την επανένωση. Γιατί να μην εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία;
 
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μια δεύτερη κατάσταση κρίσης που δεν το ήθελαν, μετά τον πόλεμο Χαμάς / Ισραήλ. Με τη Λευκορωσία, θα πρέπει να αναμένει από την ΕΕ να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ηγηθούν αν χρειαστεί. Το λυπηρό είναι ότι η Δύση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πράξεις παρόμοιες. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη δεν πρέπει να διστάσει να δράσει αποφασιστικά κατά οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας των αυταρχικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της τρομοκρατίας των εμπόλεμων μειονοτικών ομάδων που ζούνε στις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail